Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Borut Bergant - Čita (1954 - 1985)

Tržiški alpinist, Borut Bergant, se je na današnji dan, 22. aprila 1985, smrtno ponesrečil ob sestopu z Jalung Kanga.

 Borut Bergant

Žalostni smo onemeli v dežev­nem nedeljskem popoldnevu. Nismo hoteli sprejeti krute res­nice, da te ne bo več med nami, čeprav so bila poročila jasna in nedvoumna. V nas vrtajo vpra­šanja, na katera veš odgovor sa­mo ti. Nikoli ne bomo vedeli, kaj si doživljal, ko si se boril z goro in njenimi pastmi, ko te je le še strašna življenjska volja gnala naprej. Prav gotovo noben vzpon ni vreden človeškega življenja, vendar se je cilju veliko teže odpovedati, kakor doseči ga, je napisal naš pokojni prija­telj Nejc Zaplotnik. Nihče od ljudi, ki posedajo po toplih fote­ljih, ne bo nikdar razumel, da lahko človek za dosego cilja žr­tvuje tudi življenje.

V srcu nam boš ostal vedno iskren prijatelj, človek, ki je za svoje cilje veliko delal in žrtvo­val. Kolikokrat smo občudovali tvojo silno voljo, da si ob družini vztrajno treniral z vso močjo, plezal, študiral, hodil v službo in ob tem še našel čas za prijatelje. Toliko načrtov in ciljev si imel, mi pa smo ob njih vedno držali pesti zate.

Himalajski osemtisočaki so se ti žal vedno izmuznili iz rok zad­nji hip, ko si drugim pomagal pripraviti pot nanje. Tako radi bi se sedaj s teboj veselili uspe­ha, ki si ga dosegel, toliko drob­nih stvari bi ti še radi povedali, toliko načrtov s teboj uresničili. Toda narava je bila tokrat zopet močnejše od nas.

Že v rani mladosti si veliko prostega časa preživel v gorah okrog domačega Podljubelja. Leta 1970 pa si se aktivno začel ukvarjati z alpinizmom. Gore so postale tvoj drugi dom, sestavni del tvojega življenja. V gorskem svetu si spoznal prave tovariše, veselje, trpljenje, žalost in tudi smrt. Toda vedno si se vračal nazaj v opojnost navpičnih sten in zasneženih vrhov. V letu 1971 si opravil alpinistični izpit in tvo­ja alpinistična pot se je pričela strmo vzpenjati.

V svoji dolgoletni alpinistični karieri si opravil okrog 450 ple­zalnih vzponov na vseh področ­jih alpinizma. V domačih gorah si preplezal večino težkih klasičnih smeri. Med zimskimi vzponi sta najpomembnejši ponovitvi smeri Belač-Zupan v Šitah in se­verni steber Vrtače. Plezal pa si tudi v tujih gorah. Bil si prvi Ju­goslovan, ki je preplezal tri zad­nje probleme Alp: Walkerjev steber v Grandes Jorasess, smer bratov Schmidt v severni steni Matterhorna in klasično smer v izredno zahtevni steni Eigerja. Preplezal pa si tudi smer Via Fratelli v Piz Badile in več smeri v Dolomitih.

Že leta 1975 si se seznanil z odpravarskim življenjem. Kot član slovenske alpinistične od­prave si plezal v gorah Kavkaza v Sovjetski zvezi, čez dve leti pa si bil član domače odprave, ki je osvojila drugi jugoslovanski osemtisočak Gašerbrum v Karakorumu. V letu 1978 si na vabilo ameriških plezalcev plezal v go­rah ZDA in se seznanil z novim načinom in tehniko prostega ple­zanja. V tem obdobju si preple­zal svoje najtežje kopne smeri. Himalajizmu, najtežji zvrsti alpi­nizma, si se dokončno zapisal leta 1979, ko si na uspešni odpravi na najvišji vrh sveta Mount Everest dosegel magično višino 8000 metrov.

Potem si sodeloval na vseh ju­goslovanskih himalajskih odpra­vah: Lotse 1981, Anapurna 1983 in Jalung Kang 1985.

Čeprav je bil alpinizem rdeča nit tvoje športne poti, pa skoraj ni športne zvrsti, v kateri se ne bi vsaj preizkusil. Skoraj ni bilo zimskih tekaških maratonov, ki se jih ne bi udeležil, pa tudi at­letskih tekmovanj, na katerih si večkrat premagal celo trenirane tekače. Kot vaditelj smučanja in učitelj telesne vzgoje si svoje znanje prenašal na mlajše, kot gorski vodnik pa si ljudem sku­šal približati lepote visokih vr­hov. Večkrat si kot gorski reše­valec pomagal reševati življenja in najbolj nemočni smo sedaj, ko bi ga tebi radi rešili, pa to ni bilo mogoče.

Ti si ostal v gorah, ki si jih imel tako rad, nam pa ostane moralna dolžnost pomagati tvoji družini, ki je izgubila ljubljenega moža. skrbnega očeta in sina, na katerega so bili starši lahko po­nosni. Življenje bo brez tebe te­klo dalje, kakor da se ni nič zgo­dilo, toda v srcu je nastala rana, ki se ne bo zacelila nikdar več.

Dušan Markič - AO Tržič
Delo šport - Alpinistične novice, 13. maj 1985

 

Borut Bergant - Čita
*20. november 1954, † 22. april 1985


13.05.1985

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46097

Novosti