Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Krožna pot

Gorenjski glas - Jelena Justin: Begunjščica (2060 m) - Naš današnji cilj je obljudena, človekoljubna gora; pravzaprav pogorje, s kar tremi vrhovi, a le najvišji med njimi preseže magičnih dvatisoč metrov. Teme Begunjščice je Veliki vrh z 2060 metri.

Begunjščica je pogorje, ki ga sestavljajo trije vrhovi. Če gledamo od zahoda proti vzhodu, si sledijo Srednji vrh, 1979 m, Veliki vrh, 2060 m, in Begunjska vrtača, 1991 m.

Vzpon na Begunjščico je možen z več strani: s planine Prevala, z Zelenice, z Robleka, ne nazadnje celo preko Dobrče. Mi se bomo danes povzpeli s planine Prevale, preko Kalvarije na njen vrh, v dolino pa se bomo vrnili preko Robleka in čez Rožo do planine Prevale in nazaj na Ljubelj.

Avtomobil parkiramo na urejenem parkirišču levo od mejnega prehoda Ljubelj. Takoj s parkirišča se vzpnemo po ruševju na markirano pot, ki nas usmeri proti Prevali. Gozdna pot nas kmalu pripelje do delno izpostavljenega dela, kjer so tudi varovala. Pot, po kateri hodimo, se imenuje Bornova pot. Baron Born je bil velik ljubitelj lova in zato je tudi zgradil omenjeno pot, čeprav legenda pravi, da se je tu srečeval s svojimi ljubicami. Zanimivost na poti sta dva tunela, ki ju loči čudovit razglednik proti Ljubeljski Babi in Velikemu vrhu. Svetovala bi, da imamo s seboj priročno baterijsko svetilko. V eni uri smo na planini Prevali. Koča je levo, mi pa ob ličnem smerokazu zavijemo desno, v gozdno diretissimo. Pot gre namreč skoraj naravnost navzgor, strmo se vzpenja, mi pa grizemo kolena. Strmini primerno se tudi hitro vzpenjamo in daleč pod seboj lahko gledamo kočo na Prevali. Približno po uri hoje bomo nad gozdno mejo, ko se nam bo začel odpirati razgled proti jugu. Pot nas bo pripeljala do sedla, kjer je na naši desni strani eden od treh vrhov, Begunjska Vrtača, na katero se pozimi izstopi iz Lenuhove grape. Markirana pot nas bo preko še enega sedla, kjer se odcepi nemarkirana pot čez Šentanski plaz, popeljala na Veliki vrh Begunjščice. Do vrha smo potrebovali približno 3 ure. Z vrha je edinstven razgled; Stol, Vrtača, Zelenjak, Palec, greben Na možeh. Na zahodu se vidijo Julijci s spodnje bohinjskimi gorami in Triglavom, proti jugu pa Jelovica, Dobrča, Sorško polje, Ljubljanska kotlina; jugovzhodno se razprostira Kriška gora s Tolstim vrhom, Storžič, greben Košute itd.

Z vrha nadaljujemo proti zahodu. Grebenska pot se mestoma precej strmo spusti. Krušljivi teren je ojačan z lesom, še nekaj stopnic se bo našlo. Prečimo Srednji vrh in kmalu nas smerokaz opozori, da se desno odcepi markirana pot na Zelenico. Mi nadaljujemo naprej do Roblekovega doma.

Izpred doma je čudovit razgled na Stol, na Julijske Alpe, proti Bledu, spodnje bohinjske gore, vidita se celo Ratitovec in Blegoš, s terase pa tudi na Vrtačo.

Od Roblekovega doma po markirani poti začnemo sestopati proti Polški planini, a nas kmalu smerokaz usmeri levo proti Prevali. Pobočje Begunjščice prečimo čez tako imenovano Rožo. Prečna pot zahteva od nas trden korak, saj se bomo v primeru zdrsa na strmih travah težko ustavili. Meni osebno je pot čez Rožo čudovita, a to je pač stvar osebnega okusa. Prečna pot se konča na makadamski cesti, ki povezuje planino Planinca s Prevalo, tako da nas do Prevale čaka še nekaj sto metrov omenjene.

S Prevale po Bornovi poti sestopimo do Ljubelja. Privoščimo si opisano turo na lep, sončen dan, da nam bo ponudila vse tisto, kar skriva v sebi. Če se je bomo lotili poleti, pa svetujem, da začnemo zelo zgodaj, sicer nas bo sonce kar preveč grelo. Srečno.

Nadmorska višina: 2060 m
Višinska razlika: 1002 m
Trajanje: 6 ur
Zahtevnost: 3 zvezdice

Jelena Justin

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45948

Novosti