Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Intervju z Marcom Scolarisom,

8a.nu: ... predsednikom Mednarodne zveze za športno plezanje (IFSC)

Kakšen pomen in pozornost posveča IFSC različnim športnoplezalnim disciplinam, vključno tekmovanjem?
IFSC daje enak pomen vsem trem disciplinam. Plezanje v vodstvu, hitrost in balvani so različni izrazi vsestranosti tega športa.

Pri 8a.nu ocenjujemo, da se nenehno povečuje število ljudi, ki redno plezajo vsak dan. Ima IFSC kakšne podatke o številu plezalcev po svetu? Katere države imajo največ plezalcev glede na velikost populacije? V katerih državah število plezalcev narašča najhitreje?
Športno plezanje je že dolgo priljubljeno v kontinentalni Evropi, drugje po svetu pa se v zadnjih petih letih hitro širi. Ocenjujemo, da se s športnim plezanjem ukvarja že več kot 15 milijonov ljudi. Nemčija, Francija, ZDA, Italija, Velika Britanija, Avstrija in Španija so gotovo najmočnejše države. Severna Amerika doživlja neprestano rast posebej z množitvijo plezalnih centrov in dogodkov v ZDA. Veliko zanimanje smo zaznali tudi na Srednjem vzhodu, v Afriki in nekaterih otoških državah, še posebej v Oceaniji in na Karibskih otokih, kjer spodbujamo nacionalne zveze in mednarodne dogodke (na Novi Kaledoniji bo 2014 svetovno mladinsko prvenstvo, op. pr.). Pripravljamo dodatno statistiko in pričakujemo velika presenečenja!

Razen glede mednarodnih tekmovanj je podoba IFSC v splošnem dokaj nejasna ... Nam lahko razložite, kakšna je vaša vloga in katere dejavnosti opravljate?
Glavni namen IFSC je rast, upravljanje in promocija športa na vseh petih kontinentih.

Izvršni odbor (Executive Board) sestavlja 10 članov, ki predstavljajo Evropo, Amerike in Azijo. V njem je tudi predstavnik plezalcev, ki ima pravico glasovanja. Vsi člani odbora so ali aktivni člani nacionalnih zvez ali pa bivši plezalci.

Športni oddelek (Sport Department) je odgovoren za različne zadeve, od razvoja športa do določanja tekmovalnega koledarja. Sestavljen je iz predstavnikov izvršnega odbora, predstavnikov kontinentov in Športne komisije ter članov in direktorjev tehnične komisije pod vodstvom športnega direktorja (Sport manager). Komisija za športnike (Athletes Commission) skrbi za načrtovanje in pobude športnemu oddelku. Športniki imajo svoje predstavnike v vseh telesih IFSC.

Komisija za plezanje invalidov (Paraclimbing Commission) skrbi za to očarljivo vejo športa, ki sedaj na istem prostoru in v istem času (Arco 2011 in Paris 2012) združuje svetovno prvenstvo za invalide (Paraclimbing World Championship) in svetovno plezalno prvenstvo  (Climbing World Championship).

Druge komisije: Komisija za dogodke (Event Commission), Tehnična (Officials commission), za pravila (Rules Commission), medicinska (Medical Commission), za vodje ekip (Team Manager Commission).

IFSC pisarna (IFSC Office) s sedežem v Torinu (Italija) nudi podporo predsedniku, članom izvršnega odbora in športni komisiji.

Ali lahko bolj podrobno razložite, kaj počnete npr. z vsem denarjem, ki ga dobite od štartnin za mednarodna tekmovanja ipd.?
Na žalost denarja ni nikoli dovolj ... Dohodek od štartnin in podobno je porabljen za uresničevanja poslanstva IFSC, tj. za zagotavljanje razvoja plezanja po celem svetu. Kot veste, razvoj vedno pomeni izbiranje prioritet in zagotavljanje rezultatov brez potrate naših virov. Prioritete vključujejo vse dejavnosti za izvedbo tekmovanj in delovanje IFSC (stroški delovanja pisarne, plače zaposlenih, šolanje in pošiljanje tehničnega kadra na tekmovanja), pa tudi usklajevanje protidopinške politike na tekmah in izven njih, seveda pa tudi trženje in medijski programi.

V nedavnem intervjuju je Patxi Usobiaga povedal, da so olimpijske igre prihodnost plezanja. Se strinjate z njim? Kakšne so možnosti, da plezanje doživi svoje olimpijske sanje? Kakšne so prednosti plezanja pred ostalimi športi, ki tudi kandidirajo? In slabosti?
Sodelovanje ne olimpijskih igrah so sanje vsakega športnika. Imeti možnost tekmovati na tako visokem nivoju je vsakemu velik izziv in priznanje. Brez dvoma bi bilo pomembno za naslednjo generacijo plezalcev, da se predstavi na olimpiadi 2020 in kasneje. Menimo, da je plezanje zelo dobro predstavlja olimpijske vrednote. Brez dvoma predstavlja veliko telesno in duševno obremenitev. Zahteva ogromno priprave za udejstvovanje na visokem nivoju. Hkrati pa je lahko tudi zabava, družabno in interaktivno. Je dosegljivo, varno, tekmovalno. Je šport za vse in vsakogar, privlačno za mladino in brez poživil. Spoštuje okolje, je poceni ter ima poštena in jasna tekmovalna pravila. Torej ga vidimo kot spodbujanje olimpijskih vrednot in dodatek posebnih, svojstvenih značilnosti k obstoječem olimpijskem športnem programu. Plezanje je posebno, je ena od osnovnih človekovih spretnosti. Je pa tudi močno družabno »orodje« na vseh nivojih. Še kaj?

Verjetno obstaja še mnogo stvari, ki jih je potrebno izboljšati pred vključitvijo v olimpijski program. Kaj je po mnenju IFSC pri tem še potrebno izboljšati?
Nacionalne športne zveze, organizatorje tekmovanj, tekmovalce, medije. Pri IFSC težimo za izboljšanje na vse možne načine. Za spodbujanje in vodenje rasti tega športa sodelujemo s športniki, nacionalnimi zvezami, sponzorji, poslovnimi partnerji in medijskimi podporniki. Namen je ustvari Načrt za vodenje programa (Program Management Plan), ki vključuje naslednje elemente: šport, športniki, mediji in prenosi, trženje in sporočanje, razvoj proizvodov, izobraževanje; izobraževanje in spodbujanje Načrta. Posebno pozornost namenjamo izboljšanju dogodkov in izkušenj športnikov. Pripravili smo tekmovalni koledar za 2012, ki vsebuje kombinacijo izkušenih in priljubljenih mest z novimi, zanimivimi prizorišči. Zelo si prizadevamo tudi, da povečamo prisotnost v različnih medijih in socialnih omrežjih, s čimer obveščamo o športu same plezalce in mladino s celega sveta.

Ali lahko kakšen klub ali država dober primer spodbujanja plezanja? Zakaj?
Mnogo jih je po svetu in trudimo se pomagati tistim, ki imajo pri tem težave. Vsako lahko prepozna območja, kjer je šport eksplodiral in druga, kjer je razvoj počasnejši.

Ali IFSC finančno podpira kakšnega plezalca? Ima lahko aktivni plezalec kakšno vlogo v IFSC?
Večina ljudi v IFSC so aktivni plezalci in plezajo, kolikor le morejo. IFSC se veseli njihove podpore tudi po koncu tekmovalne kariere – od odprtih razprav o dogodkih do Športne komisije, ki je prisotna na vseh nivojih organizacije. Prizadevamo si tudi, da bi bili vedno bolj vključeni, kot npr. Jerome Meyer, eden največjih balvanskih šampionov sploh (evropski prvak 2008, op. pr.), ki je zdaj športni direktor (IFSC Sport Manager).

Kakšna je vaša politika do plezalcev, ki se ne udeležujejo tekmovanj, toda pomagajo pri razvoju in promociji športa (Andrada, Sharma idr.)?
Gre za isto družino in vedno znova smo osupli nad dosežki plezalcev, kjer koli ali kadar koli že.

Ali naj ne bi bila IFSC bolj vključena v ohranjanje balvanskih in plezalnih območij, še posebej tistih s težavami pri dostopnosti? Ali ste razmišljali, da bi v IFSC vključili nekaj podobnega kot Access found? (Sklad, ki v ZDA z odkupom privatnih zemljišč skrbi za prost dostop in gibanje v plezališčih, op. pr.)
Kot posledica zgoraj povedanega, bi radi naredili več za skupnost, tudi izven tekmovanj. Toda ne moremo se osredotočiti na toliko ciljev. Poleg tega nekateri vodilni v nacionalnih zvezah temu nasprotujejo. Toda nekoč se bo tudi to zgodilo.

Če govorimo o zavarovanju, kdaj bomo plezalci in bolderaši deležni zavarovanja, ki vključuje naše posebnosti brez dodatkov, ki imajo opraviti bolj z gorništvom, alpinizmom in plezanjem?
V mnogih državah so zavarovalnice sposobne ločiti med gorništvom in športnim plezanjem. Toda mnogo je odvisno od tega, kako plezalci in njihovi predstavniki prikažejo, kaj počnejo: če dovolijo, da se njihova dejavnost prikazuje kot »ekstremna«, potem jo je težko obravnavati drugače.

Prvi Psicobloc/deep water solo dogodek pred več kot enim letom v Bilbau je bil res uspešen. Imate kakšen načrt, da bi tovrstna tekmovanja uvrstili v svetovni pokal ali posebno serijo tekmovanj?
Za take pobude smo vedno sprejemljivi, še posebej, če so udeleženci naši šampioni. Razmišljamo, da bi taki posebni dogodki bili vključeni v svetovni pokal, ali pa bi bili spremljevalni dogodki.

Kakšna je IFSC ocena svetovnega pokala v Jordaniji, kjer smo lahko spremljali kvalifikacije na 10-metrski navpični steni s komaj ducatom mednarodnih plezalcev?
Kogar ni bilo tam, je lahko dobil popačen občutek o dogodku in infrastrukturi. Pomembno je, da razumemo in podpiramo razvoj športa na različnih območjih sveta. Naš evrocentrizem bi moral včasih sprejeti tudi, da se je ponekod šport šele začel in ne more izpolnjevati enakih standardov kot drugod. Tudi v Evropi je bilo pred leti enako, toda to lahko hitro pozabimo. Odzivi lokalnega prebivalstva so bili v Amanu odlični – novi navdušenci v naši skupnosti in s tega smo lahko veseli.

Prevedel Bojan Leskošek

09.03.2012

► Interview with Mr MARCO SCOLARIS
By Esteban Diez Fernández & Ignacio Sandoval Burón

 

 


Kategorije:
Novosti PLE SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti