Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Žival iz kurnika

Gorenjski glas - Jelena Justin: Kokoš (674 m) - Če pogledamo zemljevid Slovenije, lahko brez domišljije ugotovimo, da ima država obliko kokoši. Pa veste, da imamo na Primorskem simpatičen kucelj z enakim imenom?

Tokratna pot nas bo vodila na Primorsko, v neposredno bližino Kobilarne Lipica. Povzpeli se bomo na hrib, ki leži ob neposredni meji z Italijo, nad nekdanjim mejnim prehodom Lipica.

Ob vzponu si bomo lahko ogledali Tržaški zaliv, vrh pa nas bo nagradil s čudovitim pogledom na Slavnik. Danes bomo stali na vrhu Kokoši.

Po primorski avtocesti se zapeljemo proti Nanosu in tam nadaljujemo proti Kopru. Zapeljemo na izvoz Divača, od tam pa nadaljujemo skozi Lokev, do mejnega prehoda Lipica, kjer parkiramo. S parkirišča nadaljujemo proti mejnemu prehodu, ko na levi strani zagledamo široko makadamsko cesto. Nadaljujemo po cesti in kmalu na lepo dišečih borovcih, ki nas obkrožajo, zagledamo prve markacije. Pot zavije rahlo v levo in se komaj vidno vzpenja. Po približno 20 minutah pridemo do razpotja, kjer nas smerokaz opozori, da bomo desno nadaljevali po strmi poti, če zavijemo levo, pa po makadamski cesti. Gremo desno in pred nami je strm vzpon po poseki, ki smo jo videli že na začetku poti. Pot se začne strmeje vzpenjati skozi gozd, za katerim sledi posekano pobočje, preko katerega je v okljukih speljana prijetna, strma pot. Pot daje občutek, kot bi hodili po melišču, saj je kamnita. Ko premagamo strmino, s katere je lep razgled na Tržaški zaliv in ladje v njem, se položi. Hodimo po borovem gozdu, mimo številnih mejnih kamnov. Spominjalo me je na drevored. Sledimo markacijam in naša steza se bo priključila gozdni cesti, ki smo jo skoraj na vznožju zapustili. Cesti sledimo do vrha Kokoši, kjer je planinski dom z žigom in vpisno knjigo.

Z vrha je lep razgled na Vremščico, Slavnik in celotno gričevje proti jugu.

Sestopimo na severno stran, kjer je travnik, ki ga prečimo. Pred seboj vidimo Nanos. Markirana steza zavije levo in se začne strmeje spuščati proti sedlu, kjer nadaljujemo desno. Spust v tem delu ni strm. Hodimo po kolovozni poti in markacije nas kmalu opozorijo, da moramo zaviti desno. Sledi strmejši spust, potem pa pot teče skoraj naravnost. Zložno se spuščamo skozi gozd. Pot nas pripelje do kolovozne poti, kjer nadaljujemo desno vse do glavne asfaltirane ceste, ki pelje proti mejnemu prehodu Lipica. Smo na križišču, kjer se ob Casinoju zavije desno proti Kobilarni Lipica, mi pa po cesti nadaljujemo do mejnega prehoda. Ja, morda bo ta kilometer poti po asfaltu komu odveč, zato lahko sestopimo tudi po poti vzpona. Kraj, kjer smo sestopili do ceste, se imenuje Škibini, čeprav ob cesti to ni nikjer označeno, a na zemljevidu je. Če bi se radi izognili strmine, ki jo ima planinska pot z mejnega prehoda, lahko parkiramo tudi v Škibinih in Kokoš osvojimo po udobni stezi, ki v nobeni točki vzpona ni pretirano strma.

V vsakem primeru smo odkrili še en lep del Slovenije.

Nadmorska višina: 674 m
Višinska razlika: 265 m
Trajanje: 1 ura in 30 minut
Zahtevnost: 1 zvezdica

Jelena Justin

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

1 komentarjev na članku "Žival iz kurnika"

Tomaž Ogrin,

Se strinjam. Še en lep del Slovenije.

Toda kapital steguje roke po njem v obliki visokih vetrnic, ki bi ta lep del Slovenije uničile, od njih pa ni nobene fige. Elektro Primorska jih je hotel tudi tam postaviti pa so se mu prebivalci uprli. Hvala jim. Zato še imamo lepo Kokoško.

Komaj da se kdo tega zaveda.

Oni so zvonili pred točo, ne za njo.

Gre za razvrednotenje skupne dobrine zaradi peščice posameznikov.

Kdor razlaga o trajnostnem razvoju, mora prepoznat v tej nameri izrazito netrajnosten pristop. Zanamcem pa bi vzel še en lep del Slovenije.

Če bomo znali povezovat naše močne občutke ob lepi Sloveniji, ki imajo izjemen pomen za obnovitev naše energije, bomo lepo Slovenijo ohranili tudi pred bolno politiko.

Ta povezava pa je pri nas problem.

Pa ne na tem mestu, kar sam počnem. Ker lepe občutke mešat z bolnimi investitorji v človeku deluje negativno.

Vsaj kje drugje pa bi lahko. V medijih...

Ta konfrontacija je v nekaterih od nas, ker se bojimo izgubiti to lepoto.

In skušamo nekaj narediti za to, da je ne bi.

Če bi nas bilo več....

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46075

Novosti