Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Reševalnih akcij vse več

Gorenjski glas - Jasna Paladin: Gorska reševalna služba Slovenije letos praznuje stoletnico delovanja. Reševalci imajo dela vse več, samo letos so imeli že več kot petdeset akcij.

Kamnik - Uvod v praznovanje stoletnice so pred kratkim pripravili člani Društva GRS Kamnik, ki so gostili redni zbor reševalcev, s tem pa opozorili tudi na svojo devetdesetletnico, ki jo kot druga najstarejša GRS pri nas praznujejo letos. Gorski reševalci so se pred stotimi leti prvič organizirali v Kranjski Gori in prav tam bo 16. junija osrednja slovesnost ob jubileju, ki ga bodo počastili tudi z razstavo v planinskem muzeju, izdajo knjige ter filmom. Gorska reševalna zveza Slovenije, ki se je leta 2006 osamosvojila od Planinske zveze Slovenije, danes združuje okoli sedemsto reševalcev v petnajstih društvih GRS in na dveh postajah GRS.
 
»Lani smo imeli zelo veliko akcij in usposabljanj, skorajda nismo imeli vikenda, ko ne bi delali, in praktično nas ni več doma. Prvič smo presegli štiristo akcij na leto, samo letos pa smo jih imeli že več kot petdeset, in če bo šlo tako naprej, jih bo na koncu leta petsto,« je požrtvovalno in prostovoljno delo reševalcev predstavil predsednik GRZS Igor Potočnik. Gorskim reševalcem je na zbor v Kamnik prišel čestitat tudi minister za obrambo Aleš Hojs, ki je zbranim zagotovil, da si bo v teh varčevalnih časih prizadeval, da bi država reševalcem namenila vsaj toliko denarja kot doslej, z investicijami pa bo treba nekoliko počakati.
 
Na zboru so podelili tudi priznanja GRZS. Naziv častnega člana so prejeli: Cene Griljc, Metod Humar, Pavle Šimenc in Tone Škarja (Kamnik), Janko Šekli in Marjan Lavtižar (Kranjska Gora) in Jože Rožič (Rateče). Plakete za življenjsko delo pa so prejeli: Pavel Mandl (Koroška), Bojan Pollak (Kamnik), Stanislav Rotar, Tomaž Jamnik in Brane Jaklič (Kranj), Anton Oman, Andrej Žemva, Janez Mertelj, Rudi Robič in Janez Lupše (Kranjska Gora) ter Marko Butinar, Franc Kajžar in Janez Mlinar (Rateče).
 
Jasna Paladin 
Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46065

Novosti