Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Projekt mednarodnega sodelovanja

GRS Tržič - Slavko Rožič: ... gorskih reševalnih služb na področju JV Evrope

 

Pretekli vikend smo na Kopaoniku izvedli še zadnjo izmed treh načrtovanih skupnih vaj v okviru sodelovanja med gorskimi reševalnimi službami Slovenije, BiH in Srbije. Po lanskoletni vaji junija v Beli peči nad Lomom in jesenski vaji v Mostarju smo tokrat izvedli skupno taktično vajo v Srbiji z namenom prenašanja izkušenj na področju stenskega reševanja, zimske tehnike in reševanja oz. evakuacije z žičniških naprav. Na vaji so sodelovali člani GSS iz Beograda in Kruševca ter reševalci na smučišču Kopaonik.

Pobudnik projekta je bila postaja GRS Tržič v sodelovanju in ob podpori GRZS, k sodelovanju pa smo pritegnili še GSS Mostar in GSS Srbija. V Mostarju so se nam pridružili tudi člani postaje GSS Sarajevo. V projektu smo poleg tehničnega znanja izmenjavali tudi izkušnje glede organizacije naših služb, navezali smo nova znanstva in nameravamo sodelovati še naprej na ožjih, bolj strokovnih področjih. Skupne vaje so pokazale, da smo službe med sabo primerljive po tehničnem znanju in bi brez težav, tudi zaradi podobnega jezika, delali v skupnih akcijah. Naša prva velika prednost je helikoptersko reševanje in sistem usposabljanja letalcev reševalcev ter s tem povezane izkušnje in kot drugo sistem usposabljanja in izkušnje na področju vzgoje reševalnih psov in delo z njimi v iskalnih akcijah in na plazovih. To so zagotovo področja, na katerih si želijo sodelovanja z nami še naprej.

Projekt je uspešno končan in dosegli smo vse zastavljene cilje. Na vajah je sodelovalo skupaj preko 70 reševalcev iz treh držav, inštruktorji, vodniki reševalnih psov, letalci reševalci in zdravniki. Kljub temu, da smo načeloma sodelovali v projektu Tržičani pa smo posredno sodelovali tudi z GRZS, saj je precej naših članov v strokovnih komisijah, kjer aktivno opravljajo delo in so dobro tehnično podkovani glede vseh novosti na področju tehnike reševanja. Na tem mestu se zahvaljujem vsem operativcem za sodelovanje v vajah in ostalim, ki so kakorkoli pripomogli k uspešnemu zaključku projekta. Vodja projekta v BiH je bil Anes Voloder, v Srbiji pa Slobodan Žarković. Zahvala gre tudi profesionalnima fotografoma Viliju Vogelniku (GRS Tržič) in Dimitriju Ostoviću (GSS Kruševo) za foto dokumentacijo izvedenih vaj.

Tržič, 3. 4. 2012 načelnik GRS Tržič
Slavko Rožič

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46044

Novosti