Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Chamonix 2012

KA PZS - Boris Lorenčič: Od 16. do 24. marca je bil v Chamonixu tradicionalni zimski tabor perspektivnih alpinistov; vodja Boris Lorenčič, pomočnik Matej Kladnik.

Udeleženci tabora: Jan Podgornik, Matic Košir, Igor Kremser, Luka Stražar, Nejc Marčič, Anže Šavs, Bojan Hribernik, Nejc Kurinčič, Rok Kurinčič, Matjaž Dušič.

Med petnajstimi prijavljenimi smo izbrali deset udeležencev. Pri izboru smo dali prednost izkušnjam, čeprav so nekateri udeleženci že presegali predvideno starost največ 25 let in nekateri še niso opravili izpita za alpinista. Med temi jih šest še nikoli ni bilo v Chamonixu, trije so pa del tabora zaradi nominacij preživeli na aktivnostih za podelitev nagrade Zlati cepin. Nekoliko je presenetilo nizko število prijavljenih, predvsem tistih mladih alpinistov, ki so sicer med bolj aktivnimi. Bivali smo v hostel-u Chamoniard Volant, za en dan pa smo se vmes zaradi zasedenosti morali prestaviti v hostel Alpen Rose.

Prvi dan tabora smo za rep ujeli dolgo obdobje lepega vremena in že v sneženju splezali uvajalne in aklimatizacijske vzpone. Naslednja dva dneva je močno snežilo ter našo aktivnost preusmerilo v previsna plezališča, ki so zaščitena pred dežjem nižje po dolini in na umetno plezalno steno v Chamonix-u. Ko se je sneg, ki ga je na Aig. du Midiju padlo 50 cm, za silo posedel, smo spet zaplezali v gorah in se pri vseh vzponih ukvarjali z novo zapadlim in napihanim snegom, ki ga je bilo mestoma zelo veliko. Zaradi razmer smo bili omejeni le na nekatere stene in v njih preplezali kar nekaj popularnih smeri. Veliko smeri, ki so prejšnje zime premogle dovolj ledu in snega je bilo letos kopnih in zaradi tega manj primernih za plezanje.

Udeleženci so pokazali veliko mero motivacije in energije, škoda je le, ker vreme in pogoji niso dovolili zahtevnejših in daljših vzponov. Novinci v teh gorah so bili od naju z Matejem deležni informacij in nasvetov glede logistike in izbire ciljev, zelo dobro so pa svoje izkušnje z manj izkušenimi delili tudi ostali udeleženci, zdaj že skoraj »stari mački«. Izkušnje, ki so jih udeleženci prinesli s seboj iz svojih prejšnjih vzponov in nekateri tudi iz odprav so močno vplivale na njihov pristop k vzponom. Internet in era naglavnih kamer je alpinizem preselila na YouTube, kjer je pa nemogoče dobiti objektivno sliko o zgodovini, ki je tako lepo in dobro zapisana v številnih knjigah. Kot je opaziti, mlajše generacije »nimajo časa« za prebiranje knjig v katerih je prenekateri zaklad, ki ga internet ne najde. Posledično manj poznajo gore in pomembne alpiniste ter vzpone. Sam sem bil nad tem nemalo presenečen, saj se mi zdi, da bi čas izgubljen z gledanjem nepomembnih plezalnih »movie-jev« lahko bistveno bolje izrabili s knjigo ali vodničkom v roki!

Žal je en mezinec zaradi zmrzlin utrpel mehurje in bil potreben zdravniške oskrbe, drugih poškodb pa ni bilo.

Tabori, ki so sedaj že tradicionalni, so zelo koristni za razširjanje plezalnih obzorij, pridobivanje novih poznanstev in informacij ter načrtovanje novih aktivnosti. Ker že nekaj zadnjih let v spomladanskem terminu ledno-snežne razmere niso najboljše, bi bilo v prihodnje vredno razmisliti o alternativni rešitvi. Osebno sem mnenja, da bi bilo smiselno tabor prestaviti na september, saj je takrat zadnja leta dosti možnosti za ledno plezanje v alpskih stenah, kot tudi za plezanje v skali. Morda bi lahko celo združili poletni in zimski tabor?! Vsekakor je potrebno zbrati ideje in mnenja ter poiskati najbolj primerno rešitev.

Razšli smo se v lepem vremenu in vsi z novimi izkušnjami. Prepričan sem, da bodo nekateri nove informacije s pridom nadgradili. Vsem udeležencem se zahvaljujem za sodelovanje in upam, da se še kdaj navežemo na skupne vrvi.

Zahvala pri organizaciji gre tudi Mihi Habjanu in Matjažu Šerkeziju, ki sta sodelovala pri organizaciji v imenu Komisije za alpinizem PZS.

Poročilo sestavil: Boris Lorenčič  
Fotografije: udeleženci tabora  

AKTIVNOST IN SEZNAM VZPONOV

16.03.: Prihod v Chamonix in namestitev v hostelu

17.03.:
Hribernik-Šavs: Le Fil a Plomb (III, 4+, 700 m) - Rognon du Plan
Kremser-Košir: Col du plan gully (II/4, 4a 600 m) - Col du Plan
N. Kurinčič-Podgornik-Kladnik: Col du plan gully (II/4, 4a, 600 m) - Col du Plan
Dušič- R. Kurinčič: M6 Solar (III, M5+, 200 m) - Mont Blanc du Tacul
Marčič-Stražar: Rébuffat-Terray (V, 5, M, 550 m, obrnila dva raztežaja pod vrhom) - Col des Pèlerins

18.03.: Slabo vreme - Športno plezanje in drytooling - Le Fayet

19.03.: Slabo vreme - Obisk balvanske stene v Chamonixu in drytooling v plezališču Zoo.

20.03.: Počitek in priprava na vzpone

21.03.:
Hribernik-Košir: Frendo-Ravanel (II, 5, 500 m) - Aiguille Carree
Kremser-Kladnik: Faraon (II, 4+, 5c, 400 m) - Pointe Farrar
N. Kurinčič - R. Kurinčič: Frendo Spur (V, 5c, 1200 m) - Aiguille du Midi
Šavs-Podgornik-Lorenčič: Modica-Noury (III, 5+, 500 m) - Mont Blanc du Tacul
Marčič- Stražar: Slave to the Rhythm ( IV, 6+, 350 m, obrnila na vstopu zaradi slabih razmer) - Mont Blanc du Tacul

22.03.:
Šavs-R. Kurinčič: Gabarrou-Albinoni (III, 4+, 500 m) - Mont Blanc du Tacul

23.03.:
Hribernik-Košir: Frendo Spur (V, 5c, 1200 m) - Aiguille du Midi
Podgornik-Kladnik: M6 Solar (III, M5+, 200 m) - Mont Blanc du Tacul
Šavs-R. Kurinčič: Frendo-Ravanel (II, 5, 500 m) - Aiguille Carree
Dušič-Lorenčič: Le Fil a Plomb (III, 4+, 700 m) - Rognon du Plan

24.03.: Pakiranje in odhod domov.

03.04.2012


PZS/G-L, 19.02.: Razpis

AO Kranj/G-L, 26.03.: No Escape Chamonix

AO Jesenice/G-L, 26.03.: Tabor Chamonix

G-LAlpinistične novice - 03.04.12



 

Kategorije:
Novosti ALP SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45948

Novosti