Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Klic gora s filmskega platna

SiOL - Manca Čujež: Šesti mednarodni festival gorniškega filma Domžale je s ponedeljkovo slovesnostjo v Cankarjevem domu široko odprl svoja vrata v svet navdihujočih gora, drznih pustolovščin in srčnih dosežkov.

V drznem alpskem slogu v Ljubljani

Mednarodni festival gorniškega filma Domžale že šesto leto vijuga po pršiču filmske kulture v Sloveniji in njegova ekipa z direktorjem Silvom Karom na čelu je zaradi "talnega plaza finančne krize iz klasičnega prešla v drzen alpski slog. Kljub peklenski strmini in krušljivi skali smo še vedno neomajno prepričani, da bomo nekoč dosegli vrh in razvili zastavo".

Zastava je zaplapolala že na včerajšnjem odprtju festivala, vse do 6. aprila pa se bo v Cankarjevem domu v Ljubljani zvrstilo 44 filmskih projekcij iz 15 držav, pet predavanj, dve retrospektivi in dve razstavi. Če že finance niso naklonjene klicu gora s filmskega platna, mu je prisluhnilo vsaj vreme, saj bo v petih festivalskih dneh obiskovalce, željne gorskih užitkov, namesto v gore vleklo na ogled filmov, ki so navdih črpali pri veličini gora, dih jemajoči naravi, drznih plezalcih, adrenalinskih odvisnežih in srčnih gorskih reševalcih.

Neločljiva povezanost Slovencev z gorami

Na planino in pod vznožje stene v Ospu so zbrane na ponedeljkovi slovesnosti ob odprtju festivala z imenitno inštrumentalno glasbo popeljali člani zasedbe Godba vertikale, ki je pravi fenomen v svetu alpinizma in glasbe. Kot je tudi slovenski narod po svoje fenomen s svojo zgodovinsko povezanostjo z gorami, ki jo je izpostavil slavnostni govornik Aleš Hojs, minister za obrambo in častni pokrovitelj festivala. Dodal je še, da so tudi enote Slovenske vojske v svojem jedru tesno povezane z gorami, in ponosno spomnil, da je s festivalom gorniškega filma tudi Slovenija privabila v državo tisto filmsko energijo in ustvarjalnost, ki jo drugod poznajo že leta. Med ugledne goste v Linhartovi dvorani sta se pomešala tudi Nejc Marčič in Luka Stražar, dobitnika zlatega cepina za najpomembnejši alpinistični vzpon na svetu leta 2011.

Svojo nalogo izbire najboljših v štirih tekmovalnih kategorijah – alpinizem; plezanje; gore, šport in avantura; gorska narava in kultura – je začela tudi festivalska žirija, ki jo letos sestavljajo Poljakinja Gabriela Kühn, namestnica direktorja gorniškega filmskega festivala v Tatrah, italijanski novinar in alpinist Carlo Caccia ter trojica Slovencev: filmska montažerka, snemalka, režiserka in kinooperaterka Karmen Tomšič, filmski in televizijski režiser Boštjan Mašera ter književnik, teoretik in prevajalec Tomo Virk.

Festivalsko filmsko kolesje: 44 filmskih projekcij iz 15 držav

Festivalsko kolesje je že v ponedeljek popoldne zagnalo filmsko popotovanje Na Džingiskanovi poti mladega avstralskega avanturista Tima Copa, ki se je na konjskem hrbtu podal na tisoč kilometrov dolgo pot od Mongolije do Madžarske. Večerni okus po gorah v dolini je pričarala švicarsko-brazilsko-češka trojica filmov. Vse do petka se bo na filmskem platnu zvrstilo 44 filmskih projekcij, tudi štiri slovenske: Čo Oju – boginja turkizov Stipeta Božića, Klic z gora Žige Virca, Plezalčev dnevnik: Rocklands Roka Klančnika in S kolesom proti soncu Mateja Tonejca.

Tudi retrospektivo bo zaznamovala domača filmska proizvodnja – amaterski dokumentarec Janeza Brojana Gorski reševalci v kraljestvu zlatoroga, 100-letnici organiziranega gorskega reševanja v Sloveniji pa bo posvečena tudi okrogla miza Planinske zveze Slovenije in Gorske reševalne zveze Slovenije z naslovom Sto let organiziranega reševanja in preventivnega delovanja gorske reševalne službe v naših gorah.

Živalski gorski svet in pustolovski Zlati zob za najmlajše obiskovalce

Že danes bo štafeto lani odlično sprejetega otroškega in mladinskega programa prevzel spremljevalni program za najmlajše obiskovalce. Predšolski otroci in osnovnošolci prve triade se bodo zabavali ob prepletu gorskih risank o živalih, med bajeslovne, skrivnostne živali jih bo s pripovedovanjem slovenskih ljudskih pravljic popeljala Irena Cerar, posebno doživetje pa bo tudi srečanje z gorskim reševalcem in njegovim reševalnim psom. Osnovnošolci druge in tretje triade pa bodo občudovali mladega avstralskega avanturista na Džingiskanovi poti, za nameček pa bodo v družbi alpinista in pisatelja Tadeja Goloba ter ilustratorja Cirila Horjaka odkrivali skrivnosti mladinskega pustolovskega romana Zlati zob.

Navdihujoče osebne zgodbe domačih in tujih plezalcev in alpinistov

Poleg razkošne filmske bere in domiselnega otroškega programa bodo obiskovalce 6. mednarodnega filmskega festivala Domžale navdihovale tudi osebne zgodbe. Danes zvečer bo v besedi in fotografiji po navpičnih skalah "zaplesal" Luka Krajnc, eden najboljših slovenskih vrhunskih alpinistov nove generacije. Sredin večer bo pripadel Petru Ščetininu, veliki osebnosti slovenskega alpinizma 60. in 70. let prejšnjega stoletja, ki je skupaj z Antejem Mahkoto leta 1966 prvenstveno rešil skrivnost Obraza Sfinge v Triglavski severni steni. V četrtek bo svoja plezalska doživetja s slovenskim občinstvom delil češki plezalski čudežni deček Adam Ondra.

V petek bosta Luka Stražar in Nejc Marčič predstavila odpravo Charakusa 2011 in vzpon Sanjači zlatih jam, ki jima je prinesel zlati cepin 2011, petkov veliki festivalski finale pa bo pripadel legendarnemu angleškemu alpinistu Chrisu Boningtonu, ki je kot prvi britanski plezalec premagal severno steno Eigerja, vodil odpravo, ki je prva premagala zloglasno južno steno Anapurne, preplezal vrsto prvenstvenih smeri v Alpah in kot prvi stopil na več vrhov po vsem svetu. Petkov večer bo postregel tudi s peščico zmagovalnih filmov letošnjega slovenskega praznika gorniškega filma.

Manca Čujež 
Foto: Ana Kovač 

03.04.12, 10:22

 

 


...03.2012

► 6.IMFFD: Urnik dogodkov

► Za prenosProgram/Programme (PDF, 115 kB)

 

 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46071

Novosti