Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Šerpi - urarja

Zapestne ure z vdelanimi kamni z vrha Everesta. To je vir škandala, ki je spodbudil nepalsko vlado, da umakne dovoljenja za vse »nealpinistične« vzpone na vrh najvišje gore na svetu. Tako je odpravo že kar v Katmanduju zaključil kolesar Vittorio Brumotti.

Toda od kod vzrok za to? Vzrok je v zapestnih urah iz serije »Himalaja Everest«, v katere je vdelan košček kamna, ki ga je z vrha Everesta prinesel Michael Kobold. Ure stanejo več kot 16 tisoč dolarjev in so izdelane v omejeni seriji: obstaja samo 25 kosov. Michael Kobold je proizvajalec luksuznih izdelkov, ki jih nosijo svetovni zvezdniki, ameriška vojska, znanstveniki NASE in celo Bill Clinton.

Zgodba teh izdelkov se je začela s predlogom slavnega britanskega raziskovalca sir Ranulpha Fiennesa, ki je dolga leta nosil ure te blagovne znamke. Pred dvema letoma se je gospod Kobold s svojo ženo in v spremstvu dveh Šerp (Ang Namgela, 27 in Lakpa Thunduja, 38) povzpel na vrh Everesta. Sir Fiennes je bil prav tako na tej odpravi.
Med vzpenjanjem je Kobold skoraj umrl zaradi okvare na rezervoarju kisika. Šerpa Namgel mu je rešil življenje. Skupaj z ženo sta spoznala, kako nevaren poklic opravljajo Šerpe. Po koncu odprave je povabil Šerpi na enoletno usposabljanje na sedežu svojega podjetja v ZDA. Potem je v Nepalu 26. marca 2012 odprl svojo delavnico Kobold Watch Company Nepal. Tam sta Šerpi izdelali serijo ur z oznako »Made in Nepal«. Ideja in izvedba je naletela na navdušujoč odmev, a ne pri nepalski vladi, ki je uvedla že omenjeno prepoved.

Ure so izdelane po najsodobnejših metodah, z vdelanimi drobci kamenčkov z vrha Everesta, z vdelanimi safari kristali, vodoodporne do 100 metrov,  …

 

Značke:
HIM novosti

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46077

Novosti