Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Janez Brojan je predstavil

PZS - Tone Tomše: ... film Gorski reševalci v kraljestvu Zlatoroga

V okviru prireditev ob 100. letnici ustanovitve prve postaje gorske reševalne službe v Sloveniji je bila v petek, 30. marca, v dvorani »Triglav« v Slovenskem planinskem muzeju v Mojstrani predstavitev filma GORSKI REŠEVALCI V KRALJESTVU ZLATOROGA avtorja Janeza Brojana.

Janez Brojan iz Mojstrane, alpinist, ekstremni smučar in eden najstarejših še aktivnih gorskih reševalcev pri nas, je sodeloval v preko 700 reševalnih akcijah gorske reševalne službe. Več kot polovico jih je tudi vodil.
Janez Brojan je tudi dobitnik letošnje nagrade Civilne zaščite za življenjsko delo za posebne zasluge in izjemne dosežke. Pred leti je prejel nagrado za solidarnost v gorah Targa d'Argento, nekakšno reševalsko "nobelovo nagrado".

V poznih 60 letih je bil Janez Brojan soustanovitelj in član Mojstranških veveric, skupine fantov, ki se je brez oklevanja spoprijela s še zadnjimi problemi Alp. Plezalni podvigi kot so Mrtvaški prt, Walkerjev steber, Bonatijeva smer so mu kupili vozovnico za v Himalajo. Najprej je bil član jugoslovanske himalajske odprave na Hindukuš, potem pa še odprave na Makalu.

Ob bližajoči stoti obletnici organiziranega gorskega reševanja v Sloveniji je predstavil dokumentarni film, ki ga je pretežno sestavil iz svojih posnetkov. Gorsko reševalno službo je predstavil od njenih začetkov pa do danes. Javno ga bodo prvič predvajali na Festivalu gorniškega filma v Cankarjevem domu (sreda, 4. aprila, ob 21. uri). Po predstavitvi filma je vodja muzeja Miro Eržen z Janezom Brojanom opravil še krajši pogovor.

Na predstavitvi so bili med številnimi udeleženci prisotni tudi prvi predsednik Republike Slovenije Milan Kučan, direktor Uprave RS za zaščito in reševanje Darko But, Robert Kralj iz letalske enote policije, predsednik GRZS Igor Potočnik, podpredsednik PZS Tone Tomše in nekateri predsedniki društev GRS.

Tone Tomše

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45952

Novosti