Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 03.04.12

Odprava Aljaska in živahne  južne stene

Lepo vreme in visoke temperature so kot nalašč za spomladansko martinčkanje v južnih stenah in čeprav je predal info@planid.org skoraj prazen, je na forumih zaslediti kar veliko aktivnosti.

Verjetno najpomembnejši vzpon preteklega tedna je prvenstvena smer, ki sta jo preplezala Tine Cuder in Jure Kopiščar v Velikem Vršovcu nad Trento. Smer sta poimenovala Kozlovka (V+/IV-V, 200 m, 3 h). Veliko se je plezalo v južni steni Kogla, Skute, Planjave, Vežice, Bele peči, Velikem vrhu nad Jezerskim, nekaj obiska je bilo tudi na primorskem koncu, in sicer v Novem vrhu ter v malo obiskani južni steni Velikega Skutnika (smer Borovnica) in vzhodni steni Bavškega Grintavca, kjer je bila preplezana Smer belih stopnic (V+/II-IV, 700 m). Pri obeh smereh gre mogoče celo za prvi ponovitvi. Slovenske glasove je bilo slišati tudi v Karnijskih Alpah, kjer se je plezalo v južni steni Gamspitza.

1. aprila je na pot krenila 10 članska odprava na Aljasko. Ker je med člani odprave tudi urednik alpinističnih novic, bomo skušali njegovo odsotnost čimbolje zapolniti. Cilji odprave so zelo ambiciozni: stopiti na neosvojene in neimenovane vrhove, preplezati nove smeri v še nepreplezanih stenah, opraviti meritve ledenika, na katerem bo naša odprava prva in posneti dokumentarni film. Več o sami odpravi si lahko preberete na Freeapproved in na spletni strani vodje odprave Anžeta Čokla.

Na splet prihajajo informacije o preplezanih smereh na taboru za perspektivne alpiniste v Chamonixu (KA razpis, na strani AO Kranj poročal Anže Šavs na AO Jesenice pa Matic Košir), istočasno se je v stenah nad ledenikom Argenitere potikalo še pet alpinistov iz AO Nova Gorica. V Les Courtes so preplezali Švicarsko smer (IV, 3, 800 m), pred tem pa so se na tamkajšnje razmere privajali v steni Petite Verte, kjer so preplezali NE couloir (II, AD, 5a, 400 m). Razmere v omenjenih smereh so dobre.

Luka in Nejc si še ne moreta ravno oddahniti po prejemu zlatega cepina. Tokrat ju je sprejel minister za izobraževanje, znanost, kulturo in šport RS dr. Žiga Turk skupaj z generalnim direktorjem Direktorata za šport mag. Dragom Balentom: Več >>>

V tem tednu se veliko dogaja tudi na področju gorniške kulture. V polnem teku je namreč že 6. mednarodni festival gorniškega filma, v soboto, 7. aprila, pa bo v Cankarjevem domu predstavitev korejskega filma Bili smo tam, ki je močno povezan s slovenskim alpinistom Slavcem Svetičičem.

Veseli bomo novic o vzponih na info@planid.org.

Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih



Petit Verte,
NE Couloir


Les Courtes, Švicarska smer, foto P. Ferjančič

 

Značke:
ALP AN novosti

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46062

Novosti