Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Predstavitev Interaktivnega vodnika

Triglavski narodni park: ... za določanje lesnatih rastlin v TNP


Triglavski narodni park vabi na predstavitev interaktivnega vodnika za določanje dreves, grmov in lesnatih vzpenjavk na območju TNP, ki bo v ponedeljek, 2. aprila, ob 13. uri, v Informacijskem središču TNP Triglavska roža na Bledu, Ljubljanska cesta 27.

Vodnik je brezplačen, preprost za uporabo in opremljen s številnimi fotografijami. Namenjen je obiskovalcem TNP kot pomoč pri spoznavanju lesnatih rastlin ter šolam oziroma učiteljem in učencem kot učni pripomoček pri pouku biologije in naravoslovja. Na voljo je na spletu in zgoščenki ter tudi na dlančnikih, pametnih telefonih in tabličnih računalnikih. Interaktivni vodnik za določanje lesnatih rastlin v TNP je nastal v evropskem projektu Interaktivna določevalna orodja za šole (SIIT) s sodelovanjem Oddelka za biologijo Univerze v Trstu in Triglavskega narodnega parka.

Več na SiiT.eu >>> 

Biotska raznovrstnost je pomembna, saj vpliva na kvaliteto našega življenja. Šele v zadnjih letih gospodarstveniki in naravovarstveniki tudi s finančnega vidika vrednotijo naravo in njeno raznolikost. Če hočemo razumeti pomen biotske pestrosti, jo moramo raziskati. To ni le naloga strokovnjakov, tudi nestrokovnjaki, ljubitelji narave ter študentje, dijaki in osnovnošolci morajo razumeti, kako in zakaj smo odvisni od narave. Prvi korak k razumevanju in poznavanju raznolikosti narave je prepoznavanje organizmov, ki nas obkrožajo. Najlažje jih spoznamo tako, da jih doživimo in najlepši način za to je določanje organizmov v naravi. Pri njihovem prepoznavanju si pomagamo s priročniki, ki jih imenujemo določevalni ključi.
Tradicionalni določevalni ključi temeljijo v glavnem na uvrščanju v sistem (klasifikaciji). Znaki, po katerih se organizem lahko uvrsti v sistem, so marsikdaj zelo zahtevni za prepoznavanje, zato so zahtevni tudi ti ključi in jih običajno uporabljajo le strokovnjaki. Njihovo nasprotje so poenostavljeni ključi, ki jih pri spoznavanju biotske pestrosti lahko učinkovito uporabljajo ljubitelji narave, osnovnošolci, srednješolci in študentje. Zato smo v Triglavskem narodnem parku v sklopu mednarodnega projekta SiiT s sodelovanjem Univerze v Trstu pripravili interaktivni ključ za določanje dreves, grmov in lesnatih vzpenjavk na območju parka. Ključ je dostopen na spletu v slovenskem, angleškem in italijanskem jeziku, saj želimo naravo TNP približati čim širšemu krogu obiskovalcev. Tudi zato smo ključ pripravili tudi v obliki, ki si jo uporabnik lahko brezplačno namesti na dlančnik, pametni telefon ali tablični računalnik in rastline določi neposredno v naravi.
Aplikacija za pametne telefone in tablične računalnike, ki delujejo v operacijskem sistemu iOS (iPhone/iPad) je že na: http://dbiodbs.units.it/carso/chiavi_pub21?sc=510; za naprave, ki delujejo v operacijskem sistemu Android, pa bo na voljo konec junija 2012.

Interaktivni vodnik za določanje dreves, grmov in lesnatih vzpenjavk na območju TNP je enostaven računalniški program za spoznavanje biotske pestrosti parka. Rastlino, ki jo opazujemo, lahko določimo s pomočjo dihotomnega ključa, pri katerem se odločamo med dvema ponujenima značilnostma rastline, ki sta nazorno prikazani s fotografijami, naše odločitve pa nas pripeljejo do imena in fotografij rastline. Rastlino lahko določimo tudi tako, da v programu označimo značilnosti, ki jih na rastlini opazimo in program nam ponudi ožji nabor rastlin ter določanje nadaljujemo z odločanjem med dvema značilnostma.

Največja prednost novih določevalnih orodij je relativno enostaven način prilagajanja. Nova orodja omogočajo izdelavo ključev le za omejeno območje ali za omejen nabor vrst (npr. ključ za posamezne učne poti v parku). Poleg tega nova orodja omogočajo skoraj neomejeno možnost uporabe fotografij, zvokov, filmov in povezav s preostalimi datotekami ali podatkovnimi zbirkami. Interaktivni vodnik za določanje dreves, grmov in lesnatih vzpenjavk na območju TNP smo dopolnili z opisi rastlin, ki bodo uporabnikom na voljo konec aprila 2012. Možnosti za spreminjanje in prilagajanje teh določevalnih orodij je veliko, zato je cilj projekta SiiT tudi ta, da dijakom in šolarjem na delavnicah predstavimo uporabo tehnike in spoznavanje narave hkrati ter, možnosti, ki jih ponuja ključ za samostojno spoznavanje narave. Izobraževanje je eno izmed najboljših orodij za spoznavanje biotske raznovrstnosti in s tem ohranjanja narave, nenazadnje tudi družbe.

Triglavski narodni park ...03.2012

 

Podrobnejši program:
13.00 – 13.15 predstavitev interaktivnega vodnika za določanje lesnatih rastlin v Triglavskem narodnem parku
- uvodni pozdrav direktorja TNP mag. Martina Šolarja
- predstavitev projekta SiiT Alenka Petrinjak (TNP) in prof. dr. Pier Luigi Nimis (Univerza v Trstu)
13.15 – 14.00 delavnica: praktični preizkus delovanja interaktivnega določevalnega ključa (v sodelovanju z OŠ prof. dr.J. Plemlja Bled)



Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti