Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Najvišji vrh Krasa

ponedeljek, 2. april 2012, ob 05:28, Domen Zupan, ogledov: 1999

Gorenjski glas - Jelena Justin: Snežnik (1796 m) - O njem je Valvasor zapisal: "Ta gora, ki ima za soseda grad z istim imenom, je čisto šiljasta in pravi nebni sveder, saj te tako poviša, da se z njenega vrha po vsej deželi naokoli lahko z očmi sprehajaš, da, vidne žarke lahko pošiljaš preko morja, v Italijo, Dalmacijo, na Hrvaško, v Turčijo in povsod naokoli. Leži na hrvaški meji in goji grozotne divjadi ..."

Danes se bomo podali na jug Slovenije in obiskali najvišji vrh Krasa, goro, na kateri se mešata sredozemsko in celinsko podnebje. Zaradi izpostavljene lege in ker je najvišji daleč naokoli, na njem lahko pozimi doživimo pravi utrip visokogorja z močnim vetrom, ledom in obilico snega. Mene je tokrat pričakal v soncu, a s precej močno burjo, kar je sicer skoraj normalno. Tura je bila preprosto čudovita.

Snežnik je najvišji nealpski vrh v Sloveniji, ki se skriva v prostranih gozdovih, v bližini Mašuna. Najlažji je dostop skozi Ilirsko Bistrico, od tam pa do Sviščakov, kjer začnemo vzpon. Če nas moti gneča proti Ilirski Bistrici, še posebej poleti, se v Pivki odcepimo proti Knežaku, skozi katerega se pripeljemo prav v središče Ilirske Bistrice, sto metrov od odcepa za Sviščake. Zavijemo levo v breg in čaka vas približno 20 km ceste, od tega približno 10 km urejenega makadama. Vsa križišča so zelo dobro označena z usmerjevalnimi tablami, tako da zgrešiti ne moremo. Turistično središče Sviščaki leži na nadmorski višini 1242 metrov. Parkiramo pri planinskem domu in se odpravimo po makadamski cesti v smeri markacij proti Snežniku.

Pot poteka mimo vikendov, pri kapelici sv. Gabrijela pa zavijemo desno. Pot se odcepi od ceste. Hoja v spodnjem delu je udobna, saj je položna, nezahtevna in lepo speljana. Še enkrat bomo prečkali cesto in nadaljevali naprej po planinski poti, ki v tem delu poteka po gozdu. Senca je dobrodošla in izkoristimo jo, saj jo bomo proti vrhu pogrešali. Kratki klančki nam bodo rahlo dvignili pulz, a pot se bo kmalu spet položila.

Planinska pot se bo spet srečala s cesto, ki je v tem delu precej slaba in strmejša. Smo na sedlu pod Lomom. Pred seboj bomo gledali Mali Snežnik. Naj nas ne zavede; to še ni vrh, ki ga bomo danes dosegli. Makadam se konča na sedlu, kjer je čudovit razgled proti vrhu, obenem pa je to tudi Botanični rezervat. Markirana pot poteka med pritlikavimi borovci in pripravimo se, če bomo šli poleti, da bo vroče kot v kotlu. Pot je kamnita, tipična kraška, druščino pa nam bo delala čudovita flora. Proti vrhu je pot vse bolj skalnata, zahtevnejša, predvsem pa vroča, saj ni nikjer sledu o senci, ki nas je spremljala v spodnjem delu poti. Trud in znoj, ki sta spremljevalca poti, sta poplačana, ko se na vrhu Snežnika odpre razgled na vse strani neba; ko vidimo celotne Julijske Alpe, vključno s slovenskim očakom, Karavanke, Kamniško Savinjske Alpe, primorske hribe. Pogled proti jugu se ustavi na Učki, v Kvarnerskem zalivu. Vidimo otoke Krk, Cres, Lošinj. Ob kristalno jasnem dnevu bomo opazili celo greben Velebita.

Ker nas na Sviščakih čaka jekleni konjiček, poteka pot sestopa po poti vzpona.

Vzpon na Snežnik je lahka in dobro označena pot. Ker je v zadnjem delu strmejša, se bomo v poletni vročini dodobra spotili, zato ne pozabimo na zaščito za glavo in kremo za sončenje. S Sviščakov je do vrha približno 2 uri hoje, premagali pa bomo 550 višinskih metrov. Na vrhu je Koča Draga Karolina, za katero skrbi PD Ilirska Bistrica.

Nadmorska višina: 1796 m
Višinska razlika: 554 m
Trajanje: 4 ure
Zahtevnost: 2 zvezdici

Jelena Justin
 

eXTReMe Tracker