Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Bili smo tam

ponedeljek, 2. april 2012, ob 05:29, Jure Batagelj, ogledov: 2307

Cankarjev dom: V soboto, 7. aprila, ob 18. uri bo v Kosovelovi dvorani predvajan dokumentarni film We Were There, o korejskih alpinističnih odpravah na G4, ki predstavlja tudi srečanja s Slavcem Svetičičem

Bili smo tam/WE WERE THERE

Režija: June Park, Koreja, 2012 (87', DigiBeta)
Cankarjev dom, sobota, 7. aprila, ob 18. uri, Kosovelova dvorana
Vstopnina 4,50 EUR

Dokumentarni film osvetljuje zakulisje korejske plezalske ekspedicije, ki se je leta 1995 v Pakistanu srečala s slovenskim alpinistom Slavkom Svetičičem. Ekipa korejskih plezalcev je želela preplezati novo smer na Gašerbrum 4, »Bleščečo steno.«
V baznem taboru ob vznožju sta jih pričakala hud mraz in visoka snežna odeja. Med pripravami so se srečali z drugo odpravo, ki jo je vodil* Slovenec Slavko Svetičič; njegov namen je bil: sam splezati na Gašerbrum 4.

Korejska odprava je med plezanjem zadnja videla Slavca, kmalu za tem so za njim izgubili vsakršno sled, tudi radijsko zvezo.
Zaradi slabih vremenskih razmer je korejska odprava odpovedala vzponu na vrh, se je pa z istim ciljem vrnila dve leti pozneje.
Plezalci so bili tokrat uspešnejši in - med sestopom so zavoljo topljenja snega našli truplo Slavka Svetičiča.


* Vodja odprave je bil (uradno) Tomaž Jamnik, ob edinem "članu" Slavcu pa sta bila še dva spremljevalca iz Škofje Loke: Jure Oblak in Milan Zver.

Oznake: HIM, VTG
eXTReMe Tracker