Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 13.03.12

Triglav, Matterhorn, Lofoti in še iz naših sten.

Triglav

Čez vikend se je veliko dogajalo. In sicer poleg uživaškega pršičarjenja po Avstriji ter toplega pomladanskega pretegovanja v Primorskih plezališčih, se je peščica odpravila lovit zadnje mrzle dni v našo najmogočnejšo steno Triglavsko Steno. Arne Jeglič in Matic Košir sta v dveh dneh preplezala Skalaško smer v kombinaciji z Ladjo. Že v petek sta dostopila do zimske sobe v Vratih, prespala, nato pa naslednji dan zarana odrinila v Steno. V spodnjem delu navdušujoče razmere s trdim snegom in kopnimi skoki, plezanje so oteževali le pršni plazovi. Višje sta se varovala kak raztežaj več zaradi slabših razmer. Na prve večje težave sta naletela pri prehodu okoli Gorenjskega turnca, nato v zadnji sončni svetlobi zlezla preko Ladje, ter si nekaj raztežajev višje uredila neudoben bivak. Zaradi močnega vetra sta bolj malo spala in naslednje jutri v štirih raztežajih dosegla rob stene.

Arne skalaška1

V Skalaški smeri, Triglav.

V Steni sta jima v soboto družbo delala Luka Stražar in Toni Gregorčič v Kratki Nemški smeri. Plezanje jima je dobro teklo, do zadnjega strmega skoka v izstopni varianti Zimmer – Jahn, kjer jima je nemalo težav povzročal močan veter, ki ju je zasipaval s pršnimi plazovi. Z nekaj borbe in trme sta tudi to uspela preplezati in še isti dan sestopila v Vrata. Galerija slik.

Matterhorn

Odlična novica prihaja tudi s Švice in sicer iz mogočne severne stene Matterhorna. Tam sta se mudila Andrej Erceg ter Andrej Grmovšek. Splezala sta kombinacijo smeri Piola – Steiner ter v zgornjem delu izstopila po Zemuttovem razu (AI5, M5, 1200 m). Zgodba pa gre nekako takole. V sredo sta zgodaj zjutraj štartala od koče Hörnli opremljena z opremo za tri bivake. V spodnjem delu smeri so jima plezanje poleg zajetnih nahrbtnikov ter padajočega kamenja oteževali tudi strmi raztežaji starega in trdega ledeniškega ledu. V zgodnjem popoldnevu tistega dne sta že začela s plezanjem prvega težjega skalnega raztežaja, vendar sta se kasneje odločila, da bosta nadaljevala v smeri Zmuttovega raza. Za tisti dan je bilo dovolj in nekaj raztežajev višje sta si uredila varen bivak.

Matterhorn1

V severni steni Matterhorna.

Naslednji dan sta prečila proti Zmuttovem razu, ki tehnično ni zahteven, vendar je plezanje delikatno in resno zaradi slabše kamnine. Tisti dan sta bivakirala 200 višinskih metrov pod vrhom in naslednje jutro splezala do vrha ter sestopila proti dolini, ki sta jo po še eni prespani noči v bivaku Solvay dosegla zadnji dan. Galeriji slik tukaj in tukaj.

Razno

V naš nabiralnik sta prispeli še dve dobri novice. Maja Lobnik in Milivoj Bučan sta v južni steni Jerebice splezala smer Ludra (VI+/V+, 300 m). Stena je popolnoma suha, omenjena smer pa poteka po lepi zajedi, ki jo krasi dobra skala.
Domen Žagar, Matevž Kušer in Borut Mežnarčič so v treh dneh opravili zimsko prečenje Kamniško – Savinjskih Alp. Hodili so v okviru markiranih poti, ter imeli ves čas idealne razmere. Začeli so pri Suhadolniku, prespali dvakrat v bivaku pod Kočno in v bivaku pod Skuto, ter sestopili čez Šraj Peske v dolino.

Tukaj sem opazil tudi odlično reportažo Urbana Goloba s plezalnega tedna na Norveškem v stenah Lofotov. V družbi Aljaža Anderleta in Petra Jeromela jim je kljub nestanovitnemu vremenu uspelo preplezati tri smeri.

Na pot se danes odpravlja odprava Rocky Mountain 2012, ki jo sestavljajo Dejan Koren (vodja), Mitja Šorn, Jernej Arčon ter Andrej Erceg. Glavni cilj odprave je severna stena Mt. Robsona (3959 m), kjer nameravajo preplezati novo smer. Več od alternativnih ciljih ter poteku odprave pa na sledeči povezavi.

Bor Šumrada 

Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih

Košir_skalaška

Košir_skalaška1

Skalaška smer, Triglav. Fotografije: Arne Jeglič in Matic Košir.

Matterhorn2

Matterhorn3

Matterhorn4

Plezanje v Matterhornu. Fotografije: Andrej Erceg in Andrej Grmovšek

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46075

Novosti