Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 06.03.12

"Visok" obisk v Loški steni in prvi skalni vzponi.

Nova smer v Loški steni

Na plano je za konec zimskih vzponov udarila novica o novi smeri v Loški steni. Še toliko bolj pa je novica visokega nivoja, saj je naša mogočna stena dobila obisk svetovnega formata, saj sta jo v dneh od 25. do 27. februarja obiskala David Lama in Peter Ortner. Opravila sta prvenstven vzpon prav po sredini mogočne severne stene Briceljka. Skoraj 1300 m smer sta poimenovala Lama – Ortner z ocenami v skali do VII-, ter kombiniranimi raztežaji M6. Po vrisu smeri z Lamine strani sodeč, smer v prvem delu poteka po Grapi pod črnimi strehami, nato pa zavije proti levi v osrednji in strmi del Briceljkove severne stene. Smer nato sledi v direktni liniji preko strmih delov, lučaj desno od Novogoriške smeri, ter kasneje višje preči proti desni v smeri Briceljka, nato pa praktično sledi razu skoraj do roba stene. Malo pred robom stene zavije še malo proti desni in kot kaže izstopi skupaj z eno od izstopnih variant smeri Cesar – Comici.

Lama_plezanje

V smeri Lama - Ortner v Loški steni.

David v zapisu na svoji strani pravi, da je umik iz smeri po prvih 600 metrih plezarije zelo težaven, ter da ocena smeri ne pove vsega. Pravi, da so težave povečale predvsem slabe možnosti varovanja. Bivakirala sta dvakrat na slabem in neudobnem mestu, za povrh vsega pa jima je težave povzročalo še sneženje in mraz. Slike, ter Lamin opis vzpona pa na njegovi strani.

Prvi skalni vzponi

Tik pred objavo AN sem po pogovoru izvedel za odličen vzpon trio ženske naveze v Sivem idealu v južni steni Jerebice. Punce v sestavi Maje Lobnik, Monike Kambič in Nastje Davidove so doživele pravo epsko avanturo kot pravi Maja. V smeri so imele dva raztežaja mokra, piko na "i" doživetju pa je dal sestop, kjer so punce v mokrem južnem snegu uspešno pregazile nazaj do avta ter se tako izognile bivaku.
Letos bodo stene zaradi majhne količine snega kopne že kak mesec prej kot je v navadi in tako so nekatere klasične južne stene že praktično suhe. Zasledil sem tudi vzpon v Koglu in sicer v redko plezani smeri Šolar – Zajc (VII-/V+, 100 m).

Vabilo

Letošnji Zbor alpinistov, ki ga organizira AO Celje – Matica, bo 14. aprila v Frischaufovem domu na Okrešlju. Program bo pester, prav tako bo poskrbljeno za lačne in žejne; več_>>>

Bor Šumrada

Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Lama_vris

Briceljk: Lama - Ortner, fotografiji: David Lama

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46065

Novosti