Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Ob letu osorej - opis zimske dogodivščine

nedelja, 28. december 2003, ob 10:30, Franci Savenc, ogledov: 1770

Novo smer Ob letu osorej v severni steni Suhega vrha nad Tamarjem sta v soboto 20.12.2003, preplezala Andrej Pečjak (AO Domžale) ter Primož Hostnik (AO Tržič, Maya Maya).

»Imaš jutri čas… rad bi ti vrnil…« se bile ene izmed prvih besed, ki so se v petek zvečer zaslišale skozi slušalko mojega mobilnika. Andrej je namreč ob svojem nedavnem obisku Tamarja v severnem ostenju Suhega vrha opazil najverjetneje še nepreplezano linijo strmih ledenih trakov.

Tisto o »povračilu« se je v šali sicer nanašalo na najin lanskoletni prvenstven vzpon v smeri TR-DO, ki se nahaja pri vhodu v isto dolino in je na podoben način »padla v oko meni«, najbrž pa je odveč poudarjati, da to ni bil edini razlog da so njegove besede ob želji po nekoliko bolj sproščenem plezalnem dnevu v hipu prebudile tudi moje zanimanje.

Nekaj kratkih ur pozneje sva bila opremljena lednemu plezanju primerno že na poti proti najinemu dogovorjenemu cilju.. Dostop je bil ravno dovolj dolg, da je služil kot lagodno jutranje ogrevanje in kaj kmalu je sledil prvi stik z ledom, ki se je v danih razmerah izkazal za precej »prijaznejšega« (gledano po debelini ter manjši krhkosti) od svojih sosedov v isti dolini.

Žal se podobni užitki ponavadi vedno končajo nekoliko prej kot bi si sami želeli, dokaj naravna posledica tega dejstva pa je bila najina želja po nadaljevanju samega vzpona in sicer
po najbolj logični liniji, v direktni povezavi z zaključkom slapu.

Odločitev je kmalu padla in kljub ne najboljši opremljenosti (dobrodošel bi bil predvsem kak metulj srednje velikosti) sva se podala v nekoliko zahtevnejše nadaljevanje, ki naju je nagradilo z zanimivimi prehodi, (za omenjeno področje) relativno kvalitetno skalo ter nekaj izpostavljenimi mesti.

Po končanem sestopu (na skici označen s temno modro barvo, nadaljnji spusti s svetlo, op.p) in nekoliko bolj strnjenim občutkom o celotni liniji sva ugotovila, da bi celotna smer ob primerni količini predelanega oz. zbitega snega lahko predstavljala zelo zanimiv cilj za dokaj širok spekter plezalcev, medtem ko v trenutnem stanju nadaljevanje priporočava tistim bolj izkušenim.

Sam slap (WI 3-4, 80m) je seveda povsem druga zgodba, saj zaradi svoje oblike ter okvirne težavnosti lahko predstavlja samostojen cilj ter primerno okolje za učenje ter utrjevanje gibanja v svetu lednih vertikal, nekaj dodatnega truda pa je bilo vloženega tudi v ureditev varovanja v skali (3-je svedrovci; predvsem zaradi samega povratka op.p), kar celoten vzpon naredi še nekoliko bolj »dostopen«…


Smer Ob letu osorej (III, WI 3-4, V/+IV, 230 m) sva v soboto, 20.12.2003, v S steni Suhega vrha preplezala Andrej Pečjak (AO Domžale) ter Primož Hostnik (AO Tržič, Maya Maya).

Podrobnejši opis ter skica smeri na: http://www.ad-pecjak.si/vodnicek/osorej.htm

Primož Hostnik

eXTReMe Tracker