Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Zimski vzpon v Briceljku

PrimorskeStene.com  

 

 

David-LamaErstbegehung an der Loska stena N-Wand
G-L: AN - 06.03.12 - Bor Šumrada
Friko: Lama o novi smeri v Loški steni - Jernej Peterlin
G-L: Lama v Loški - Gregor Kresal

PlanetMountain: Loska Stena, new route ... 


torek, 13. marec 2012, ob 05:29, Peter Podgornik, ogledov: 2963

Peter Podgornik: Z velikim zanimanjem sem v torek zjutraj na hitro prebral informacijo o novi smeri v Loški steni in hitel naprej za svojim delom. Kmalu sem dobil prvi telefonski klic: ... kaj si misliš

... o tej liniji a ne gre smer po toliko drugih itd.

Kar nekaj je bilo takih klicev vse do četrtka, ko me je za mnenje spraševal še Gregor Kresal, kateri je potem napisal zanimiv članek o pogovoru z Davidom Lamo.

Osebno mislim, da je že Bor v prvi informaciji zadel približen potek plezanja Davida in Petra, ki sta gotovo splezala težko smer v sicer bolj skopi zimi in s tem dokazala, da se da tudi preko najbolj strme stene Briceljka pozimi. Očitno je, da je njun vzpon kombinacija starih smeri in novega terena. Škoda, da sta zgoraj zavila desno in s tem malo skrenila z nameravane linije. Vsekakor pa je bilo to bolje za njuno varnost, saj je David omenil zelo slabe možnosti za varovanje. Prvi poskus v območju njune smeri je bil opravljen decembra 1981, končal se je dobrih 350 metrov visoko z umikom po prvem bivaku zaradi zlomljene dereze.

Vprašanje je kakšno informacijo o steni sta avstrijska plezalca sploh imela, mogoče nista niti vedela, da v območju nameravane linije že potekajo starejše smeri.
Če pogledamo vodniško literaturo skozi čas zadnjih 30 let bomo v dveh od treh možnosti videli, da tam že obstaja smer. Ker pa večina tujcev uporablja vodnik Zimski vzponi, katerega se tudi edino dobi na prodajnih policah je videli tam, kjer poteka njun vzpon še čisto steno in lepo možnost za novo linijo.

Kot urednik spletne vodniške baze bom njuno smer označil kot kombinacijo: Grapa pod črnimi strehami, novo, delno po Novogoriški, novo in delno po Comiciju. Vsekakor pa bi bilo dobrodošlo tudi mnenje drugih poznavalcev Loške stene.
Davidu in Petru pa vse čestitke za opravljen vzpon, ki je verjetno eden težjih letos pozimi na tem območju.

Peter Podgornik

Oznake: ALP
eXTReMe Tracker