Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Dirka dveh vpreženih konj v prepad

ponedeljek, 8. februar 1932, ob 05:29, Boris Štupar, ogledov: 837

Slovenec (1932): Maribor, 7. marca.

Od Sv. Primoža na Pohorju nam poročajo o nesreči, ki se je te dni pripetila na pohorskih planinah. Žrtev te nesreče je postal par lepih in mladih konj posestnika in lesnega trgovca Lobenweina iz Vuzenice.
Na pohorskih planinah je sedaj izredno živahno. Vse spravlja plohe in drva v dolino, ker gre po zasneženih in zamrzlih potih mnogo lažje in hitreje, kakor poleti.
V primoške planine se je napotil po plohe s parom konj hlapec omenjenega lesnega trgovca. Na ozki in silno strmi poti malo nad Mršakom v Št. Janškem vrhu je prišlo do nesreče. Eden konj je stopil s steze na strmino ter zdrsnil. Potegnil je pri tem še svojega druga. Sani in vse skupaj je zdrčalo, prekopicavajoč se v klobčiču živalskih teles, jermenja in delov sani kakor lavina v globino. Na hudi strmini, ki je sicer njiva in senožet, niso našli konji nikjer opore, ki bi jih zadržala ter so se valili tako kakih 200 m globoko do ravnine, kjer je obležalo vse na kupu. Kakor onemel je gledal hlapec za svojimi živalmi, nato pa odhitel na pomoč; pa ni bilo kaj pomagati. Konja, oba lepe in mlade živali, sta ležala s strtimi udi in kostmi mrtva pod ostanki razbitih sani.
Lastnik trpi občutno škodo. Nesreča je dokaz nevarnega dela, katerega vso zimo vršijo naši Pohorci.

Slovenec, 8. marec 1932
 

eXTReMe Tracker