Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Tečaj za vodnike E-kategorije 2012

 

  

sreda, 29. februar 2012, ob 05:32, Mijo Kovačevič, ogledov: 3025

Konec februarja 2012 je na Vršiču potekalo štiridnevno usposabljanje vodnikov PZS za zahtevne snežne ture (kategorija E).

Pet tečajnikov - vodnikov iz širne Slovenije se je v Julijcih pod Prisojnikom in Mojstrovkami nekaj zadnjih februarskih dni kalilo v tehnikah in manevrih potrebnih za vodenje zahtevnih zimskih tur. Večina učnega programa je temeljila predvsem na praktičnem delu in vajah številnih manevrov nujnih za ture v najtežjih snežnih razmerah. Poenotenje manevrov in postopkov vodnikov z alpinističnimi je tokrat olajšalo učne procese tudi udeležencem tečaja, ki so v večini že imeli uspešno opravljeno alpinistično šolo, ter potrjene predhodne vodniške kategorije A B C in D, kar je bil eden izmed pogojev za vpis na tečaj E.

Inštruktorska ekipa pod vodstvom Gričar Franca se je zelo potrudila in potrebno znanje na nazoren način podala tečajnikom. Prvi, teoretični dan je bilo na vrsti spoznavanje tehnike gibanja in raznolike tehnične opreme za zahtevne zimske ture. Naslednje tri dni pa so potekale praktične delavnice pod Prisojnikom in Mojstrovkami. Raznovrstna sidrišča v snegu in ledu, pripomočki za varovanje, spusti po vrveh na različne načine, varovanje in pomoč udeležencem na zahtevnem zimskem terenu, samoreševanja, škripčevja in ostali vrvni manevri so bile vroče teme tokratnih delavnic.Analizo smo na koncu tečaja opravili v Koči na gozdu, ki nam je v času učenja nudila varno zavetje ponoči. Splošno mnenje petih tečajnikov je bilo, da je bil tečaj E kategorije zanimiv in je kljub relativno malo snega dobro uspel. Obnavljanje ali učenje številnih manevrov in postopkov je bilo vsem koristno in bo pripomoglo k varnemu vodenju udeležencev v zahtevnih snežnih razmerah.

Edino, (pre)toplo vreme nam ni najbolj ugajalo. Plazovi so prva dva dneva bobneli pod Prisojnik, med tem ko smo na varnem mestu delali na delavnicah. Ob zmrzali zadnjega dne pa smo se povzpeli proti Mali Mojstrovki in v konkretnem prepihu na vrhu grebena doživeli nekaj prave zime.

Mijo Kovačevič
 

eXTReMe Tracker