Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Neprecenljiva zakladnica planinske zgodovine

Kamniški občan (1994): Mariborski Večer o jubilejnem zborniku Planinskega društva Kamnik

S 23 reprodukcijami, večidel barvnimi, iz zgodovine planinskega udejstvovanja »ljudi izpod Kamniških planin« ter s faksimili nekaterih listin se začenja uvodni del zelo bogatega zbornika Planinskega društva Kamnik, ki ga je to društvo izdalo ob stoletnici Slovenskega planinskega društva in sočasno ob stoletnici ustanovitve Kamniške podružnice SPD, ene od treh podružnic, ki so vzniknile v letu ustanovitve prve slovenske planinske organizacije - v Kamniku, Ljubljani in Mozirju.
Zbornik je pravcato bogastvo spominov, dejstev, dogodkov in sploh celotne dejavnosti tega marljivega planinskega kolektiva in širše planinske srenje. Predsednik kamniških planincev Slavko Rajh - društvo vodi že vse od leta 1975 in je eden od prvih desetih dobitnikov najvišjega odlikovanja Planinske zveze Slovenije - svečane listine, ki so jo letos - ob stoletnici SPD — podelili prvič, je v uvodni besedi zbornika med drugim zapisal:
»...Ponosen sem, da morem kot predsednik našega društva izraziti svoje misli v knjigi, zborniku, v kateri seznanjamo vse prijatelje planin in gora z našim preteklim delom, zavedajoč se, da je to tudi prva knjiga, ki jo je izdalo kako slovensko planinsko društvo. Knjiga je delo naših članov, plod dolgoletnega zbiranja gradiva in urejevanja arhiva, je odsev vseh nas, ki smo del svojega prostega časa posvetili goram ...«

Po uvodnih mislih si slede naslednja poglavja: Obledele podobe iz Grintovcev, Spomini na življenje ob ustanovitvi podružnice SPD, Nekaj o našem planinstvu in planincih, Narodno prebujanje in prvi pristopi v gore, Ustanovitev prve podružnice Slovenskega planinskega društva v Kamniku, Gospodarstvo in gradnje PD Kamnik, Gospodarsko poročilo za poslovno leto 1956, Gradnja žičnic in načrtovanje gradnje novih planinskih domov, Prenova tovornih žičnic, Gradbena dejavnost od leta 1975 dalje, Gospodarski odsek, Propagandni odsek, Planinske postojanke v Karavankah in Kamniških ali Savinjskih planinah, Dan Kamniških planin, Kranjski vrhovi in Kamniška planinska pot, Koče v Kamniških in Savinjskih Alpah pozimi, Prvič slovenska zastava na planinskem srečanju, Vrhovi nad Solčavo, Sodelovanje med društvi - kamniška Lira in planinci, Varstvo narave in gorska straža, Zmajarstvo ter S prijatelji na poti v Kamniško Bistrico in Mladinski odsek.

Sledi obsežno poglavje s skupnim naslovom Doživetja iz gora. V njih se posamezni planinci,med njimi tudi otroci, spominjajo svojih gorskih doživetij. Tako se vrste tile spomini: Mladi planinci na osnovni šoli »27. julij« Kamnik, Planinci šole v Stranjah smo razvili svoj prapor, Planinske sekcije, Planinska sekcija Društva upokojencev Kamnik.
Zatem predstavlja PD Kamnik v zborniku Veliko planino, kjer govori avtor o naslednjih zanimivostih: Sv. Primož pod Veliko planino, Ledenodobni človek v Mokriški jami, Kaj pa Sedlo iz leta 1499, Sv. Brikcij – zaščitnik planincev. Z naslovom Nekaj kar tako ali sanje o alpinizmu predstavlja društvo zatem svojo alpinistično dejavnost.

Predzadnje poglavje vsebuje podatke o nastanku in delovanju Gorske reševalne službe v Kamniških planinah, zbornik pa se končuje s kratkimi biografijami ponesrečencev in opisi vseh smrtnih nesreč v osrednjih Grintovcih celo sedemsto let v preteklost.
Zbornik PD Kamnik ob njegovi stoletnici krasi skupno kar 209 slik, od tega je 40 slik barvnih, ter 47 faksimilov posameznih listin. Posebno vrednost dajejo zborniku stare fotografije, portreti zaslužnih mož v društvu in druge podobe.
Zbornik je uredil devetčlanski uredniški odbor, glavni in odgovorni urednik knjige je Aleksander Sarnavskv, besedila je lektorirala Tina Romšak, stavek, prelom, oprema in oblikovanje sta delo Studia Dataprint Kamnik, Saša Matičiča in Dušana Sterleta, obsežno in grafično zahtevno delo pa je natisnila Tiskarna Toneta Tomšiča v Ljubljani. S pisnimi prispevki je sodelovalo 24 avtorjev, fotografije pa je poleg zbiralcev in lastnikov ter slik iz arhiva PD Kamnik prispevalo 15 fotografov amaterjev.
Ta izjemno dragocena knjiga velikega formata (22 x 30,4 cm) in z obsegom 338 strani, natisnjena na 100-gramskem ofsetnem papirju, uvezana v pegamoidno
platno in opremljena z barvnim ščitnim ovitkom, ki z naslovne in hrbtne strani prikazuje panoramo osrednjih Grintovcev, priloženo pa ji je 12 strani oglasov, je za 4000 tolarjev na voljo v PD Kamnik, Ulica Borisa Kidriča 38, 61240 Kamnik, ali v Ekonomatu PZS, Dvoržakova ulica 9, 61101 Ljubljana.

Ne glede na navidezno lokalno, kamniško obarvanost bo knjiga imenitno božično ali novoletno darilo planinskemu prijatelju ali znancu, saj vsebuje toliko lepih misli, veliko tudi pristno po planinsko romantično in čustveno obarvanih, zraven tega je bogato ilustrirana, tako da ji v tovrstni literaturi zlepa ne bi našli primerjave.

MILAN CILENŠEK
Kamniški občan, 27. januar 1994
 

Kategorije:
Novosti BIB SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46065

Novosti