Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Uspeh Janeza Jegliča v Patagoniji

Kamniški občan (1994) - Dare Božič: Janez Jeglič (AO Domžale, GRS Kamnik) je skupaj z Markom Lukičem in Mihom Praprotnikom v južni steni Cerro Torreja preplezal ekstremno težko prvenstveno smer.

V steno so vstopili enajstkrat, da so smer preplezali do konca. Med plezanjem so uporabljali vse vrste tehnične opreme: hudičeve krempeljce, nože, več vrst metuljev. V mesecu in pol plezanja je bilo le šest dni lepega vremena.
Južna stena ima najmanj sonca od vseh sten Cerro Torreja, ob lepem vremenu le dve uri in pol na dan. Takrat po steni teče voda in padajo kosi ledu. Skala je izredno krušljiva, polna nevarnih lusk.
To je tretja nova smer, ki so jih slovenski alpinisti preplezali na to goro. S tem vzponom naj bi bili Slovenci edini, ki imajo tri prvenstvene smeri od šestih.

Iz Ljubljane so odšli 5. Januarja in 14. 1. prišli v bazni tabor: Naslednji dan so se že odpravili v steno. Bivakirali so na ledeniku in 16. 1. zvečer prispeli do vznožja južne stene. Zaradi slabega vremena so zapustili steno ter ponovno vstopili 22. 1. popoldan. Dva dni kasneje se je vreme zopet pokvarilo. Kljub slabemu vremenu so 4. 2. zopet odšli v steno. Plezali so ekspedicijsko in pritrjevali vrvi. Po več neuspelih poskusih so 25. 2. vstopili zadnjič. Bilo je vetrovno in ob 21. uri so končali prvenstveno smer z oceno (VIII-, A4 , 90°, 800 m), kjer so jo priključili klasični Maestrijevi smeri. Sestopali so v deževnem vremenu, premočeni in ozebli, in 1. 3. so bili pod steno. Njihova avantura se je končala.

Jegliču je bila to peta odprava v Patagoniji. Leta 1983 je preplezal vzhodno steno Fitz Roya, leta 1985 vzhodno steno Cerro Torreya, 1986 južno steno Torre Eggerja, 1988 južno steno Cerro Torreja in 1994 južno steno Cerro Torreja. Razen teh vzponov je plezal še v Himalaji (Bagirati- -Everest), Yosemiti (El. Capitan), Koloradu.

Dare Božič
Kamniški občan, 24. marec 1994
 

Kategorije:
Novosti ALP VTG SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46070

Novosti