Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 21.02.12

Grandes Jorasses, Rzenik in slapovi zadnjič letos.

Pretekli teden je bil kot kaže zadnji zimski teden z dokaj nizkimi temperaturami pri nas. Včeraj je zapadlo še skoraj pol metra snega, vendar nam vremenoslovci v petek obljubljajo že zelo pomladne temperature.

Grandes Jorasses

Domen Kastelic in Domen Žagar sta preteklih nekaj dni preživela v Alpah, kjer sta nekoliko znosnejše temperature izkoristila za plezanje Crozovega stebra z vstopom po Slovenski smer v Jorassih. V četrtek sta dostopila pod steno, kjer sta prenočila in nato v dveh dneh preplezala celotno smer. Domen mi je posredoval povezavo do galerije slik. Spomnil pa sem se video posnetka Jonathana Griffitha izpred treh let, ki lepo prikaže smer in težave v njej.

Ko ravno omenjam Alpe, naj omenim še aktualno vabilo na alpinistični tabor v Chamonixu, ki se bo dogajal od petka, 16. marca, do sobote, 24. marca; več informacij tukaj.

Naše gore

Luka Lindič in Luka Stražar sta v Rzeniku ponovila Peklensko cedevito z Osrednjim stebrom. Več o vzponu bo Luka še zapisal, spodnja slika, ki mi jo je posredoval pa lepo prikazuje razmere, ki so ju pričakale v resni in zahtevni steni.

Rzenik_luka

V Peklenski cedeviti, Rzenik.

Zadnji vikend pa se nas je večina zadrževala v slapovih oziroma v tistem kar je od njih še ostalo, saj se ob postopoma toplejšem vremenu pospešeno talijo. Dobro so bili obiskani slapovi v Loški steni; Lukežev led, Zeleni slapovi, v spodnjem delu Parabola, v zgornjem delu pa sem zasledil tudi vzpon v redko narejeni sveči Položi me nežno. Oblegani so tudi slapovi v Tamarju, pod Prisankom ter v Bohinju.
V soboto je bil opravljen še tudi vzpon po Tomazinovi smeri v Stenarju. Nad Jezerskim se je plezalo še v Sinjem slapu, Vikijevi sveči ter v Čedci in Snežnici.

Že prejšnji teden pa je navdušila novica o kar dveh slovenskih nominacijah za Zlati cepin, prestižno nagrado za alpinistične dosežke v letu 2011. Več o tem je bilo zapisanega tukaj.

Bor Šumrada

Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Značke:
ALP AN novosti

1 komentarjev na članku " AN - 21.02.12"

Tone Škarja,

Bravo za Croza! - T.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45948

Novosti