Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Spray On Top

ProMontana: Klemen Premrl o Spray On Top, zdaj že eni bolj slavnih smeri in primerjavi z drugimi najtežjimi v ledu; prvič tudi skica in fotografija smeri.

Januarja 2010 sta v Kanadi domačin Will Gad in Anglež Tim Emmet preplezala prvih 30 metrov zdaj že ene bolj slavnih plezalnih smeri nasploh, Spray On. Slap je vse od takrat deležen velike medijske pozornosti, tako v strokovnih kot laičnih krogih. Prva plezalca sta podala oceno WI10, takrat najvišja ocena v ledupa je bila WI7, kar pomeni, da sta lestvico dvignila kar za tri stopnje. Kaj podobnega se ni zgodilo pri nobenem drugem ocenjevanju v celotnem plezalnem svetu. Poleg tega gre za precej unikatno zadevo v veličastnem okolju in tudi za neobičajne dimenzije: reka padajoče vode, temperature 30 stopinj pod ničlo, za avtomobil velike sveče in specifičen poprhan led (spray ice), ki ne omogoča varovanja z vijaki. Zaradi bobneče vode je komunikacija že pri razdalji 20 m možna le preko radijske postaje, za iskanje svedrovcev pod ledom je potreben detektor kovin.

Lansko zimo sta prva plezalca smer podaljšala za 50 m, a še vedno končala v športnem duhu v previsu sredi stene. Letos pa sta Emmet in naš Klemen Premrl (oba Mountain Hardwear team) splezala do vrha stene in nastala je nova smer Spray On Top (WI10, M9+, 8 raztežajev, višina 140 m, dolžina 230 m). Nastala je nova kompleksna smer z izjemno težkim vstopnim delom v ledu (Spray On), klasično kombinirano plezarijo v srednjem delu in "škotskim" zgornjim delom v skali prekriti z neuporabnim snegom.

Klemen, vsekakor impresiven vzpon, poglejva ga po tehnični plati. Je Spray On res za cele tri ocene težji od vsega ostalega v ledu? Kaj podobnega v zgodovini ocenjevanja še nisem zasledil.
V. tehničnem smislu da. Druge ledne smeri praviloma ne potekajo v takšnem previsu, razen morda v ledeniških razpokah, kjer pa se pleza bolj za trening. Je pa v obeh primerih varovanje urejeno.

Poleg previsnosti Spray On prav svedrovci in s tem dobro varovanje loči od zahtevnih lednih smeri, tudi škotskih kombiniranih. Tam je pogosto faktor tveganja pomembnejši od samih težav.
Na varovanje in tveganje ima vsak svoj pogled. Zagotovim ti lahko, da sem se v veliko lednih smereh počutil mnogo bolj lagodno.

Kako trdne so vse tiste sveče?
Te so precej velike, dosti njih je večjih od poštenega družinskega avtomobila. Te sveče je pametno počistiti, ker niso tako stabilne in včasih kar same od sebe poletijo proti dnu. Tudi v primeru padca bi kakšno z lahkoto zbil. In ne bi se dobro končalo, če bi kakšno prestregla plezalna vrv.

Kako je potekalo plezanje, je bilo kaj padcev?
Enkrat sem kar pošteno poletel, ker je zelo previsno pa ni hudega. Ne glede na to ali plezaš v vodstvu ali kot drugi, vedno s sabo nosiš prižeme, da v primeru padca lahko hitro prideš nazaj.

Ima smer ključno mesto ali gre za vzdržljivostni problem?
Smer se začne v previsu 45°, nato preide v streho, ki je fizično najbolj zahtevna, nato zelo počasi preide v previs in končno v navpičnico. Ker gre za serijo gibov je ključna vzdržljivost.

V zvezi s tvojim plezanjem se omenja flash po treh poskusih, kako je pravzaprav s tem?
Ja, nekaj informacij se je pomešalo med seboj. Spray On sem splezal na flash, Wolverine (WI11) pa tretjem poizkusu.

Kako bi Spray On Top primerjal z znano Illuminati (M11), ki jo je pravkar ponovila Nemka Ines Papert?
Illuminati sem plezal pred leti in je ena mojih najljubših kombiniranih smeri. Kakorkoli že, Spray On Top precej težja in mnogo bolj divja.

Primerjava s tvojo najtežjo klasično ledno na Norveškem in v Avstriji?
Gre za različne tipe plezanja, direktna primerjava ocen ni možna. Na Norveškem sem plezal Second Choice (WI7+), v Avstriji pa Centercourt (WI7+), obe sta klasični ledni smeri. Lahko pa rečem, da se po težavah nikakor ne moreta primerjati s Spray On Top, dejansko sta v nižjem rangu, za tri do štiri ocene.

In z najtežjimi mixi oz. drytoolingi?
Od najtežjih kombiniranih smeri M13 in M14 so omenjene seveda lažje, Wolverine je v rangu M11.

Širša javnost posnetke iz smeri lahko le gleda in se čudi. Kaj pa kolegi plezalci, kako so jo komentirali, bo kaj ponovitev?
Letos nas je bilo tam kar nekaj, vsi po vrsti smo bili presenečeni nad dimenzijami, ambientom in karakterjem plezanja. Toliko začudenih, presenečenih, nasmejanih pa tudi prestrašenih obrazov že dolgo nisem videl. Svoje občutke smo izražali zgolj v presežnikih. Nekateri so se že vrnili, čeprav nimajo realnih možnosti. A gre za izziv, da poskusiš nekaj takega, ni pomembno če zlezeš ali ne.

Omenila sva zahtevne razmere, veliko vode in nizke temperature. Nedvomno izziv tudi za osebno opremo.
Del projekta je tudi nova kolekcija alpinističnih oblačil, ki se je testirala med samim plezanjem, nosila pa bo ime Spray On.

Pregled vzponov naveze Premrl - Emmet, Helmcken Fall Kanada, februar 2012:
Spray On, WI10, 4 raztežaji, 80 m, Premrl flash (brez prvega raztežaja, ki je bil pod ledom)
Spray On Top, WI10, M9+, 8 raztežajev, višina 140 m, dolžina 230 m, 1. vzpon
Wolverine M11, 1 R, 1.vzpon

20.02.2012

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave
Značke:
LED novosti

1 komentarjev na članku "Spray On Top"

Rok Zalokar,

Tržičani zmorejo. Bravo Klemen!

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45948

Novosti