Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Drugi gorski velikan je uklonjen

Enakopravnost (1953): Nemški turistovski ekspediciji se je posrečilo, da je dospela na vrh Nanga Parbata orjaka v pogorju Himalaja, ki je visok 26,600 čevljev.

Kakor poročajo se je ekspedicija utaborila pred dobrim tednom na višini 23,210 čevljev. Doseči vrh gore je poskušal plezalec Herman Buhl, ki je to tudi dosegel prošlo soboto.
Vreme mu ni nagajalo. Hermann Buhl je star 29 let in doma s Tirolskega, kjer je hribolazništvo neka ljudska lastnost. Nemci imenujejo Buhla najdrznejšega hribolazca na Tirolskem, za seboj ima uspešne drzne ture; ne samo v Avstriji, marveč tudi v Švici, zgornji Italiji in vzhodni Franciji, in si z pridobil lepo vrsto gorskih lovorik.
Nanga Parbat, kot se imenuje uklonjeni gorski orjak, pomeni v slovenskem jeziku Gola gora. Zadnjih 50 let jo je naskakovalo več ekspedicij, toda večinoma s tragičnimi posledicami. Leta1895 je skušal doseči njen vrh Anglež Mummery, a se je ponesrečil. Leta 1932 je neka ameriško-nemška ekpedicija bila 800 korakov do vrha, ko je vsled viharjev morala odnehati; vodja ekspedicije Willy Merkl, Amerikanka in sedem ostalih članov ekspedicije je našlo smrt ravno pred ciljem.
Neka ameriška ekspedicija dalje časa poskuša doseči drugo najvišjo goro sveta, tudi v Himalaji, pa o njenem delu in uspehih ni poročil, razen tega, da je nekoliko pod vrhom utaborila. Za kronanje britanske kraljice Elizabete dne 2. junija so Britanci osvojili vrh orjaka Everesta.

NA VRSTI SO AMERIKANCI!
SKARDU, Kašmir, 8. julija—
O ameriški gorski ekspediciji, ki hoče doseči vrh druge najvišje gore sveta, Godwin Austin, ki naj bi bila visoka 28,250 čevljev, se poroča, da se je utaborila že na višini 16,700 čevljev.

Enakopravnost, 9. julij 1953
 

Značke:
HIM novosti

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45944

Novosti