Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Nevaren lov na rastline v Himalaji

sobota, 13. februar 1932, ob 21:29, Boris Štupar, ogledov: 961

Jutro (1932): V neraziskanih gorskih predelih himalajskega pogorja rasejo mnoge neznane rastline. Med njimi so tudi razne pravrste ravša (rododendrona), ki po njih zelo povprašujejo na tržiščih in plačujejo zanje ogromno ceno.

Semena primul in magnolij so posebno dragocena. Bogati gojitelji jih razmnožujejo v tako imenovanih kamnitih vrtovih. Angleški naravoslovec F. Kingdom Ward se je bil tudi odpravil na takšno ekspedicijo med Tibetom in Burmo. Nabral je bil 1200 redkih vrst, med njimi nekatere takšne, ki so sploh brez dvojnikov. Raziskovalec pa je na tem potovanju tudi preizkusil, kaj se pravi živeti z dušo za svoj poklic. Dosegel je vrelce reke Aflung, ki teče na meji Burme in Tibeta. Utaboril se je v višini 4000 m in tam preživel v taborišču dva najbolj deževna meseca v letu. Mejni prelaz, ki je 5000 m nad morjem, je ležal čisto blizu njegovega taborišča.
Z devetimi kuliji je preromaj vso okolico, iskal redke rastline, prestopil mejo pri prelazu in se spustil po tridnevni hoji v prvo tibetsko ves. Tibetanci pa so ga sprejeli z mržnjo in ga prisilili, da se je moral vrniti. Zaradi neprijaznega sprejema je začelo raziskovalcu primanjkovati živil. Kuliji so se mu izneverili in Ward je ostal sam s svojim angleškim spremljevalcem. Moral se je vrniti v taborišče. Toda kako je bil presenečen, ko je videl, da se je za njegove odsotnosti lice pokrajine silno spremenilo!
Medtem, ko se je bil oddaljil med Tibetance, se je v vrhovih gora utrgala več 100 ton težka plast granita. Zgrmela je navzdol in odnesla med drugim tudi del taborišča. Wardova odprave je ugotovila, da so v pokrajini, kjer je taborila, tudi doslej neznani ledeniki.

Jutro, 13. februar 1932
 

Oznake: HIM
eXTReMe Tracker