Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 07.02.12

Slapovi!

Zadnji teden prevladuje res mrzlo in vetrovno vreme. Tudi snega bo očitno končno nekaj zapadlo, vendar upajmo, da ga bo tudi kaj obstalo glede na orkanski veter. Pretekli teden se je zaradi vremena plezalo po večini slapove, ki so kljub dokaj suhi zimi solidno narejeni. Pleza se praktično vse slapove locirane na priljubljenih lokacijah pri nas: Logarska dolina, Jezersko, Tamar, pod Prisojnikom, Lucifer, pod Predelom in v dolini Bohinja. Od daleč dobro izgleda narejen tudi slap Boka, tako da bo morda letošnjo mrzlo zimo doživel kakšno izmed redkih ponovitev.

Klemnu Premrlu je uspelo ponoviti trenutno najtežjo ledno smer na svetu Spry On. Več o podvigu je bilo zapisano že tukaj.

Primorske stene

Peter Podgornik mi je posredoval nekaj novosti na strani Primorskih sten tako, da spodaj kar pripenjam njegovo sporočilo. Hkrati pa Peter naprošča morebitne plezalce, da sproti pošiljajo novice o vzponih, saj bo sprotno vnašanje in dodajanje, najboljša povratna informacija za vse.

Po starih in založenih mapah sem odkril še nekaj opisov smeri iz Malega Škednja (Kaninske gore-V objemu Škednjev).

Grebensko prečenje vrhov okrog Lužnice, zanimiva enodnevna plezalna tura za gorske uživače med katere vsekakor sodi avtor prečenja Janko Humar, ki je par dni kasneje na senčni strani Velikega Stadorja v bližini Lužnice dodal še dve krajši zimski smeri (Gore nad vasjo Krn).

Na severni strani Krna je bila v pomladnem času splezana Alenkina smer, avtorja smeri Iztok Rutar in Samo Kristan (Gore nad Drežnico).

Plati-17b, smer povezuje varianto Sneguljčice in Lovsko smer, celotnega plezanja za okrog 800 metrov, avtorja Marko Gruden in Sebastjan Domenih (Loška stena-Oltarji).

Dodan podatek o prvih plezalcih zimskega prečenja Greben Loške stene in podatek o hitrem prečenju, ki ga je konec januarja opravil Andrej Erceg (Loška stena-Grebensko prečenje vrhov Loške stene).

Dodan smučarski spust z vrha Jalovca skozi Loški žleb in naprej v dolino Koritnico (Jalovec-JZ stran).

Popravljen opis smučarskega spusta z Velikega Ozebnika skozi Loški žleb do Dolgih prodov (Med Loškim žlebom in Škrbino za Gradom-V. Ozebnik).

V steni Velikega Ozebnika naj bi sredi sedemdesetih let prejšnjega stoletja splezala novo smer Močnik in Poljanšek, IV, 400 m, 30. 6. 74. ali 76. Informacije o tem plezanju so dobrodošle.

Bor Šumrada

Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Značke:
ALP AN novosti

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45948

Novosti