Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Bernina v zimi


Slovenec, 19. februar 1932

sreda, 17. februar 1932, ob 21:29, Boris Štupar, ogledov: 802

Slovenec (1932): Z vsemi njegovimi mogočnimi snežniki, zledenelimi stenami in plazovi bo v četrtek 18. t. m. ob 20 v dvorani Delavske zbornice prestavil v Ljubljano znani alpinistični matador g. Koranek.

To atletsko veledelo bo opravil sam deloma z jezikom in z besedo, deloma pa s svojo čudežno kamero. Predavanje bo pod okriljem TK Skale, ki ji gre javna zahvala. Prirejanje takih predavanj ni tako lahka stvar. G. Koranek kakor drugi podobni predavatelji so sila iskani možje. Po Avstriji, Nemčiji, Švici itd. je nešteto planinskih društev in krožkov, ki se kar tepejo za podobne predavatelje.
Moralni izkupiček je ogromen. Ti predavatelji hodijo po planinah z odprtimi očmi in ušesi, a vrhu vsega imajo še fotografske aparate s sabo, tako da jim ne uide niti najmanjši plemeniti dogodek. Fotografičnost planin je brezmejna, a vidi jo samo izkušeno oko fotografskega strokovnjaka in ljubitelja njenih čarov.
Tak mojster v odkrivanju planin in njihove fotogeničnosti, da rabimo ta izraz moderne kinematografije, pa je g. Koranek. V Ljubljani je že opetovano predaval. Kar pa nas veže na njegovo osebo še prav posebej, je ljubezen, skatero občuduje naše planine. G. Koranek predava drugod o Triglavskem gorovju in o Kamniških planinah in je s tem veliko pripomogel k mednarodnemu slovesu naše zemlje. Zato smo mu iz srca hvaležni. Pred leti je odkril nebeški smuški svet pod Ojstrico. K nam pa nam bo prinesel to pot svoje vtise z Bernine v zimi.
Ali naj tako predavanje zamudimo?

Slovenec, 17. februar 1932
 

eXTReMe Tracker