Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

ISPO 2012

Dejan Ogrinec: Minil je še en sejem ISPO zima 2012. Gre za največji tovrstni sejem na svetu (šport) in je namenjen samo profesionalcem (nobenih firbcev ali navadnih obiskovalcev).

Na njemu se je kazalo izdelke za naslednjo zimo, celoten vtis sejma pa je, kot da recesija ne obstaja, prodaja gre samo navzgor, vse je cool, vsi plezamo ali smučamo, samo tega, kdo pa potem dela, pa nisem izvedel.

Ker je vsega izjemno preveč (16 ogromnih hal), sem se v enem dnevu sprehodil le skozi nekaj njih in pokukal samo tja, kjer mene osebno kaj zanima. To je alpinizem, gore, smučanje, outdoor. So novosti, so, ampak ker jih do jeseni še ne bo na prodajne police, naj kar ostanejo v tajnosti, da ne boste imeli(e) skomin ali frustracij.

Največji žur je bil seveda na razstavnem prostoru Petzl, ker so dobili za novo naglavno svetilko NAO nagrado sejma in to ne zastonj. Svetilka se prilagaja potrebi uporabnika. ScienceFiction? Ne, poseben senzor izmeri odboje in prilagodi svetilnost, da s tem (pri)hrani energijo. Bistvo pa je še drugje. Svetilnost ima kar 355 lumnov, s čimer poseka vso konkurenco ter polnjivo baterijo tudi preko USB (z računalnika). 

Podobna novost je tudi prvi resni 3-season (dobro zračenje), dvojslojni napihljivi šotor na tržišču, to je The Cave, ideja dveh Nemcev, made in Germany, težo pod 5 kg (s pumpo vred) in ceno pod 500 EUR. Ni za v Himalajo, mi je izjavil eden od obeh oblikovalcev, čeprav ... bi tudi šlo, saj je šotor neverjetno čvrst.

Ali na primer rokavice Marmot, ki s posebno tkanino na palcu in kazalcu poskrbijo, da pametni telefon reagira na naš dotik tudi v mrazu; torej ni potrebno snemati podrokavic, če potrebujemo telefon.

Hit sejma so seveda puhice (bunde polnjene s puhom) v vseh barvah in oblikah. Meni so bile najlepše in atraktivnejše pri Berghausu, kjer so pa mi poleg teh bund pokazali še dva izjemna nahrbtnika, nedvomno nekaj najboljšega kar ponuja trenutni trg, a o tem kdaj drugič, da ne (z)jezim ostalih.

Pieps je tudi pokazal kar nekaj zanimivosti. Ne samo žago za sneg, ki se skriva v ročaju lopate in je jasno da z njo lažje žagati skozi zmrznjeni sneg, kot kopati z lopato, ampak tudi recimo lavinsko sondo, ki najde zasutega pod plazom do 80 cm globoko, če ima zasuti seveda vklopljeno žolno. Pa ne samo to. Preko sonde lahko tudi izključimo signal žolne zasutega pod lazom, da lažje iščemo še ostale (zasute) pod plazom (ni preveč signalov).

Zabavno je bilo tudi spremljati pogovor v živo med Italijansko himalajsko legendo in alpinistom Simone Moro in razstavnim prostorom TheNorthFace na ISPO, ki je potekal s pomočjo Wi-Fi-ja iz baze pod Nanga Parbatom. Menda je ožičeno vse, trdi Siomne, dobesedno vse, tako da lahko na FB objavljaš tudi iz stranišča, če že misliš, da mora vsakdo vedeti, da si recimo ravno tam; menda to nekateri celo delajo, je hudomušno pripomnil Simone. Ni mislil na opravljanje potrebe, ampak na (pretirano) objavljanje v spletu ... 

Dejan Ogrinec

Kategorije:
Novosti Tuje TUJ Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46065

Novosti