Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 04.01.1982

Delo, Šport - Franci Savenc: S Primorskega na Aconcaguo

Drugega januarja se je v Ande podala prva primorska alpinistična odprava

LJUBLJANA - Andi, s polnim imenom Las Cordilleras de los Andes, je najdaljše velegorje sveta, saj segajo od Ognjene zemlje do Venezuele (skupaj več kot 8000 km). In Aconcagua (6959 m, v preteklosti tudi že 8610 m, večkrat potem nad 7000 m, na zemljevidih Čila še sedaj v glavnem 7020 m) je najvišji vrh tega razprostranjenega gorstva, ki se širi tudi do 900 km. Njena južna stena pa je s 3000 m višine eden najbolj zaželenih ciljev. Vanjo se je v soboto, na drugi dan letošnjega leta, podala 1. primorska alpinistična odprava.

Na Aconcaguo je prvi stopil (14. januarja 1897 Švicar (Matthiss Zurbrigen, medtem ko je njegov klient Anglež E. A. Fitz-Gerard zaradi izčrpanosti raje počakal 600 m nižje. Vzpon so prvič ponovili že mesec dni pozneje in ta smer (od severa) je še danes najbolj obiskana. 8. marca 1940 je na njej, kakih 150 m pod vrhom, od onemoglosti umrl Jožko Kastelic, eden od udeležencev Likove odprave. 13. februarja 1944 je na teme najvišjega vrha obeh Amerik stopil naš znani svetovni popotnik in pisatelj Tibor Sekelj. Vzpon je leto kasneje še enkrat ponovil. 14. januarja 1969 je bil po isti poti na vrhu Peter Skvarča, ki je za buenosaireško univerzo izmeril zemeljsko težnost. Leta 1975 pa se je na najvišji točki Aconcague zvrstilo (17. in 19. februarja) pet udeležencev hrvaške odprave: Aleraj, Barišič, Bubanj, Gabrič in njen vodja Kirigin. Potem sta znana le še poskusa Petra Sokliča in Janeza Aljančiča. 1979. so jim »tik pred nosom« Argentinci zaradi spora s sosedi področje zaprli, lani pa sta se kljub poznemu datumu dokopala do višine 6600 m. Višje zaradi slabega vremena in bivakiranja v porušenem bivaku Intenpendance (6400 m), za kar nista vedela, ni šlo. j

Mnogo bolj kot severna stran je - za alpiniste - zanimiva njena južna stena. Tri tisoč metrov visoko se dviga nad ledenikom Horcones, smeri v njej pa doslej vse vodijo na glavni (severni) vrh. Naša odprava, bo skušala petim smerem dodati šesto - jugoslovansko, ki naj bi jih JV stebru pripeljala na nekoliko nižji južni vrh.

1. primorsko alpinistično odpravo »Andi 82« sestavlja devet alpinistov: iz AO Idrije, ki je prevzelo organizacijo (ob 70-letnici PD) so Milan Černilogar, Zlatko Gantar in Slavko Svetičič, iz AO Nova Gorica Tamara Likar in Pavel ter Peter Podgornik, iz AO Postojna Bogdan Biščak in Igor Škamperle, iz Soškega AO pa Ivan Rejc. Vodja odprave je Žarko Trušno-vec (Soški AO), zdravnik Jože Andlovič iz Nove Gorice, pridružili pa so se jim še Dani Felc (Idrija), Marjan Olenik in Miroslav Škapin (Sežana), Borut Slapernik (Koper) ter Janez Aljančič (Ljubljana). Odpravo so podprle številne delovne organizacije pa seveda PD in udeleženci sami.

  04.01.1982

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45948

Novosti