Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Alpinistični kult

»Da! Preklet je bil dan, ko je Cerro Torre prišel v moje življenje.« Ta Maestrijev stavek je zapisal kronist Claudio Baldessari v uvodu nove izdaje knjige Dva obraza Cerra Torreja (2011), v kateri opisuje življenje Cesara Maestrija.

V njej so opisani problemi utemeljitve plezanja, ki se pojavljajo v določenih časovnih razmikih, in se soočajo v življenju alpinista. Prav tako je dokaj čustveno opisano, kako je Maestri že po uspelem vzponu razmišljal, da bi vse svedrovce in kline preprosto izbil iz smeri. Kaj bi to pomenilo, če bi se tega dejanja v resnici lotil? Dolgo bi vrh gore sameval ...

Cesare Maestri je z Avstrijcem Tonijem Eggerjem 31. 1. 1959 opravil prvi vzpon na Cerro Torre. Med sestopom je plaz odnesel Eggerja s fotoaparatom, ki je bil edini dokaz o uspehu, in Maestriju so prvenstvo dolgo oporekali.

Maestri se je pod goro vrnil leta 1970 z močno odpravo in z uporabo kompresorja zavrtal številne svedrovce ter preplezal še jugovzhodni raz Via del compressore (z Eziom Alimontijem in Charlesom Clausom 2. 12. 1970). Ponoven vihar je povzročila knjiga z naslovom Dva tisoč metrov mojega življenja, ki je izšla leta 1972 in 1974 v ponatisu. A smer, ki vodi na impozanten vrh, in način plezanja še kar burita duhove.

Z novimi dejanji za to poskrbi nova generacija …
Cerro Torre "na pošten način",
Cerro Torre zdaj še prosto,
Uradno pojasnilo Haydna Kennedyja in Jasona Kruka
Salvaterra sul Torre
 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45952

Novosti