Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 31.01.12

Vršac, Triglav, Loška stena, Jalovec, Stenar in še!

Frekvenca vrhunskih zimskih vzponov se je pretekli teden povzdignila v najvišjo prestavo v letošnji zimi. Čeprav so razmere zelo spremenljive, saj je po večini v stenah nepredelan sneg, pa majhna količina snega omogoča kvalitetne zimske ponovitve.

Julijske Alpe

Nejc in Rok Kurinčič (oba Soški AO) sta v petek opravila zimsko ponovitev Puntarske smeri (VII-, 850 m) v severni steni Vršaca. Gre za smer, ki je že poleti resen in zahteven zalogaj za povprečnega alpinista. Pozimi pa je stvar še toliko bolj zahtevna, saj je ob mrazu in snegu, v navkljub dokaj suhi steni, stiskanje mrzlih opriimkov, plezanje v mrzlih plezalniki in kratkemu dnevu resna dogodivščina. Fanta sta z mrakom dosegla rob stene, a avantura še ni bila končana, saj jima je trenutek nezbranosti in nezgoda na sestopu vso stvar še dodatno podaljšala. Zapis in galerija slik avanture tukaj.

Punt1

V Puntarski smeri v Vršacu

Verjetno prvi letošnji obisk Triglavske stene sta vrhunsko otvorila Nejc Marčič (AO Radovljica) in Luka Stražar (AAO). Fanta sta se podala v znameniti Čopov steber, ki sta ga uspešno preplezala v dveh dneh. Prvi dan sta po Skalaški smeri dosegla najtežje raztežaje v stebru. Prenočila sta dolgo in mrzlo noč, ter naslednji dan do 15h izplezala do roba stene. V najtežjih raztežajih je suha skala omogočala plezanje s plezalniki.

Čop1

V zgornjih raztežajih Stene

Le dan kasneje sta v Skalaško smerjo z Ladjo vstopila Grega Lačen in Matej Flis (oba AK Črna). Razveselila sta se stopinj do razcepa s Čopovim stebrom, ki sta jih pustila prejšnji dan Nejc in Luka. V Skalaški so bile razmere še kar dobre, medtem ko je v Gorenjski prevladal po večini nepredelan sneg. Že v temi sta dosegla rob stene, ter nato se je tura prevesila še v drugo polovico s sedem urnim sestopom čez Plemenice v Vrata. Gregatov zapis in slike pa na strani AK Črna.

Loska

V prebujanju dneva na grebenu Loške stene. Foto: Andrej Erceg

Že pretekli teden sem z navdušenjem pregledal objavo Andrej Ercega – Crnega (AO Črnuče) s prečenja Pelcev. Zanimivo zimsko prečenje z verjetno malo ponovitvami.
Tokrat pa je Crni opravil pravi zimski maraton. V 17 urah z dostopom in sestopom je opravil z prečenjem enega najdaljših grebenov pri nas, grebena Loške stene. Prečenja se je lotil iz doline Bavšice, nato z začetkom dneva dosegel Plešivec in nato v osmih urah opravil z sedem kilometrov dolgim grebenom do Vrha Krnice. Sestopil je v Kluže od tam pa še do Bavšice.

Domen Kastelic (AAO) je z Domnom Žagarjem opravil ponovitev Desne zajede v Stenarju z izstopno varianto. Zapis vzpona na strani AAO.

V jugozahodni steni Jalovca so Blaž Voljčank, Ivan Rejc in Tine Cuder opravili prvo ponovitev smeri Fancu (IV+/M5+, 1000 m). V spodnji polovici smeri so bili deležni ugodnih razmer po plaznici, v zgornji zahtevnejši polovici pa so prevladale zmrznjene trave in nepredelan sneg. Galerija slika na Tinetovi strani.

Kamenkov

Nov plezalni del opreme?

Andrej Pečjak (AO Domžale) in Nejc Šter (AO Kranj) sta opravila zimsko ponovitev Kamenkovega kamina v Šitni glavi. Andrej pravi, da je bilo vsega po malo in skupaj ravno zadosti za okus po zimskih plezariji. Sta pa stestirala svojo iznajdbo lednih plezalnikov, ki se je odlično obnesla.

Na splošno so bile plezane in ponavljane še nekatere smeri, ki pa so letos že doživele več ponovitev. Pravtako je bil opravljen že vzpon v Luciferju, medtem ko slapovi pod Prisojnikom, v Tamarju, čez mejo pod ostenjem Nabojsa, v okolici Bohinja že nudijo ugodno plezarijo.

Kamniške Alpe

Joži Pavlič in Jaka Capuder (oba AO Celje) sta se po ponovitvi Čedce, še enkrat odpravila na Jezersko ter ponovila še Snežnico. Ker pa jima je ostalo še nekaj časa do noči, sta se še enkrat odpravila pod slap Čedca, ter na levi strani preplezala novo smer Čedna nečednica (WI 3-4, M4+, 130 m). Slike in reportaža pa tukaj.

Bor Šumrada

Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Punt2

Punt3

Zimska plezarija v Vršacu. Fotografije: Nejc Kurinčič. 

Čop2

Čopov steber. Fotografiji: Nejc Marčič

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45948

Novosti