Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 24.01.12

Stenar, Kalški greben in še kaj + vabilo!

Snežna odeja se letos kar noče odebeliti in za enkrat še nič ne kaže na bolje. Je pa kljub relativno visokim temperaturam za ta čas mogoče najti dobre in zadovoljive razmere v nekaterih stenah pri nas.

Stenar

Že kar nekaj časa sem poslušal pogovore in ugibanja ali so v Stenarju razmere ali ne in te dni se je preverilo tudi dejansko stanje. Razmere bi bilo lahko boljše, vendar vseno so sta bila opravljena dva dobra vzpona. Blaž Navršnik in Sebastijan Petovar (oba AO TAM Maribor) sta preplezala Led s severa, ki v trenutnih razmerah ob majhni količini snega zahteva iznajdljivost v skali, zamrznjenih travah in po večini nepredelanem snegu. V sosednji smeri Miška sta plezala Nejc Marčič in Jurij Hladnik (oba AO Radovljica). Tudi tukaj prevladuje podobno stanje kar se razmer tiče.

Miška1

V vzhodni steni Stenarja

Kamniško – Savinjske Alpe

Povečan obisk je bila v teh dneh deležena pozabljena zahodna stena Kalškega grebena, kjer pa trenutno vsaj v zgornjem nadstropju stene prevladujejo idealne razmere. Do tja pa nam zaradi majhne količine snega ne uide nekaj ruševja, zamrznjenih trav in praskanja po skali. Trud je na koncu poplačan z nekaj sto višiniskih metrov idealnega “stiroporja”. Anže Šavs in Luka Plut (oba AO Kranj) sta plezala Diagonalko, ki postreže tudi z dvema zahtevnima skalnima raztežajema. Nekaj dni kasneje pa je Anže s Tinetom Marenčetom (AO Kranj) plezal še Centralno smer. Tisti dan smo jim družbo v Zahodnem grebenu delali Blaž Tehovnik, Monika Weingerl in Bor Šumrada (vsi ŠD Freeapproved).

Kalški

"Škripavček" v smereh Kalškega grebena 

Najbolj obiskana plezalna destinacija ta hip v Sloveniji je poleg Vršiča verjetno Jezersko. Poleg trenutno priljubljenih ciljev Grape med Babo in Ledinskim vrhom, Teranove smeri, Sinjega slapu, Smeri izgubljene rokavice, ki so deležni večjega obiska je bil opravljen še vzpon v Centralni smeri v Veliki Babi.

Opravljeni je bil tudi prvi vzpon po lanskem skalnem podoru v slapu Čedca. Aljaž (Anderle?) pravi, da so razmere dobre in predlaga ime ter oceno Čedca 3.0 (WI5+/2-3, 100 m).

Razno

Plezani so bili tudi že nekateri slapovi pod Prisojnikom in v Tamarju, a bi vsi potrebovali še najmanj teden dni hujšega mraza, saj trenutno po večini ponujajo poleg ledu še ledeno tuširanje. Sem pa že prejšnji teden na spletu zasledil zanimiv vzpon, ki ga je opravil Andrej Erceg – Crni (AO Črnuče). Prečenje Pelcev nad dolino Bavščice in Zadnje Trente je odlična samotna izbira obljudenim sosedom nad Vršičem, ki postreže z zahtevnim snežnim grebenom in čudovitimi razgledi.

Dejan Koren (AO Vipava se je javil z nekaj odličnim dosežki ter opravljenimi vzponi v zadnjem času. Zapis in fotoreportaža pa na njegovi strani.

Koreja

Nekatere pa v iskanju lednih užitkov zanese prav daleč, kjer pa so poleg dobrega ledu seznanjeni tudi z tradicijo plezanja slapov na daljnem vzhodu. Andrej Pečjak mi je zaupal spodnjo izkušnjo ob plezanju slapov v Koreji.

18.2. sva Andrej in Jasna Pečjak v Koreji splezala slap Gugok v pogorju Gangehon. Tam sva se mudila zaradi sojenja na tekmi Sv.pokala v lednem plezanju, ki je bila v Cheongsongu, na koncu pa je ostal še en dan, ki sva ga izkoristila za plezanje. razmere so bile odlične, ravno pravšnji mraz, suho in jasno ter nič snega. Slap bi ocenil nekje okrog slabe petice, visok pa je 80 m in je zaradi bližine Seoula prava meka za korejske plezalce, ki pa očitno ne marajo zgodnjega vstajanja. Ko sva se spustila pod slap, je bilo spodaj toliko plezalcev, kot jih je kakšno nedeljo pri nas vseh skupaj v Tamarju. Seveda ne morejo vsi naenkrat jurišati na led, zato si prinesejo stolčke, odeje in kuhalnike ter pod slapom uprizorijo piknik medtem, ko čakajo na vrsto. Zanimivo je tudi to, da se ne skregajo in ne zmerjajo, čeprav so tisti, ki plezajo pod prvimi deležni precejšnje toče lednih izstrelkov. Žal sva imela naslednji dan polet domov in nisva mogla ponavljati lanskega lednega dopusta v tej zanimivi deželi. Je pa zelo pasalo spet enkrat tolči po optimalno narejenem ledu, ki se čez dan malo stali, da se luknjice zaližejo, ponoči pa zamrzne, ampak ne v beton...

Piknik

Družabnost pod slapovi

In še vabilo!

Danes ob 17h bodo v Kulturnem domu Franca Bernika v Domžalah podelili nazive najboljšim alpinistom in športnim plezalcem v preteklem letu. Vabljeni!

Bor Šumrada

Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Miška2

Smer Miška, Stenar. Fotografiji: Nejc Marčič

Koreja2

Slap Gugok v Koreji. Fotografiji: Andrej Pečjak

Značke:
ALP AN novosti

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45944

Novosti