Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Vsak lahko odkrije sebi primerno turo

Dnevnik, Prosti čas - Tina Hižar: Vse več je ljudi, ki se v zimskem času v gore podajo na turnih smučeh, ki jim omogočajo gibanje tam, kjer prej to ni bilo mogoče.

Slovenija je odličen poligon za vse vrste turnih smučarjev. Dobro obiskano je območje Komne, ki je odličen poligon tako za začetnike kot zahtevnejše turne smučarje. Posebno obiskani so vrhovi, ki jih imenujemo kar "modne turne smuke", kot so: Viševnik, Dovška Baba, Jalovčev ozebnik, Kredarica iz Krme, Savinjsko sedlo, Turski žleb…

"Turno smučanje je vsekakor v porastu. Zelo težko je govoriti o številkah, saj konkretne statistike nimamo. Proizvajalci turnosmučarske opreme menijo, da je še vedno 50 odstotkov rezerve in da pravi 'bum' šele prihaja. Vsak lahko odkrije sebi primerno turo, pri čemer so mu lahko v pomoč številni turnosmučarski vodniki in spletne strani. Pri slednjih še posebno priporočam spremljanje forumov, kjer ideje ne poznajo meja," svetuje Matjaž Šerkezi, strokovni sodelavec Planinske zveze Slovenije (PZS).

Lani devet nesreč
Previdnost ni nikoli odveč, število nesreč pri turnem smučanju je v porastu in so posledica neupoštevanja zimskih razmer, neznanja in neizkušenosti, redko objestnosti. "Ker gre za gibanje v snegu, sta največkrat vzrok nesreče snežni plaz in kloža, ki se sprožita prej ravno zaradi večje obremenitve na snežno odejo. V letu 2011 je Gorska reševalna zveza Slovenije (GRZS) naštela devet nesreč turnih smučarjev. Gre za nesreče, pri katerih je bilo potrebno posredovanje. Med gorniki pa kroži kar nekaj zgodb iz lanske sezone, ki so se končale brez posledic," opozarja sogovornik.

"Druge poškodbe so predvsem zlomi spodnjih in zgornjih ekstremitet, predvsem zaradi padcev na trdi podlagi, prevelike hitrosti, neznanja vožnje po terenu z različno strukturo snega in prevelikim stranskim lokom smuči, ki je v globokem snegu in ob neveščem smučarju prava formula za spiralni zlom golenice. Seveda bralcev ne smemo preveč prestrašiti. Turna smuka je ob upoštevanju osnovnih pravil varnega gibanja v gorskem svetu pozimi odlična rekreativna dejavnost, ki sprošča in krepi telo in duha," dodaja Matjaž Šerkezi in vse tiste, ki niste vešči ali pa čutite, da imate premalo znanja, vabi, da se na turno smuko podate skupaj z vodnikom Planinske zveze Slovenije ali gorskim vodnikom, odvisno od zahtevnosti ture, kar je odličen recept za popoln dan.

Poskrbite za zavarovanje, kar najlažje storite tako, da postanete član planinskega društva (pozanimajte se v domačem kraju). S tem lahko izkoristite še nekatere druge ugodnosti, predvsem pa je pomembno, da pridete v krog ljudi, ki gore poznajo in vas bodo v krogu planinskega društva, vodnikov PZS naučili varnega gibanja v gorskem svetu v vseh letnih časih.

Tina Hižar

18.01.2012

Matjaž Šerkezi opozarja na splošne napotke za hojo v gorskem svetu pozimi (veljajo tudi za turno smučanje):
- v gore in na svoje planinske poti se podajajte primerno opremljeni,
- izbirajte poti, primerne svojim psihofizičnim sposobnostim, na turi pa se prilagodite najšibkejšemu udeležencu,
- pri načrtovanju ture upoštevajte kratek dan,
- preverite odprtost koč (večina je pozimi zaprta, sploh v visokogorju in sredogorju),
- pred turo (ne samo dan ali dva prej, temveč več dni prej) spremljajte vremensko napoved za gore, kamor se odpravljate,
- upoštevajte podatke o višini snežne odeje, o snežnih razmerah v gorah in stopnjo nevarnosti proženja snežnih plazov,
- v gore ne odhajajte ob obilnejšem sneženju (in vsaj tri dni po njem) ter ob napovedanih otoplitvah,
- naučite se oziroma ponovite znanje o uporabi derez in cepina ter zaustavljanja s cepinom,
- preverite delovanje plazovne žolne, zamenjajte baterije in jo skupaj s snežno lopato in plazovno sondo tudi dosledno uporabljajte,
- odpravite se v gore dovolj zgodaj in
- o svojih poteh in načrtih obvestite domače.

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46074

Novosti