Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Slovenski planinski muzej

PZS - : ... odprl vrata planinskim društvom Podravja - Preko 200 prisotnih

V zgodnjem sobotnem jutru, 24. septembra, so v dolino Vrata prihajali planinci iz mnogih planinskih društev, ki delujejo na območju Podravja. Skupaj so želeli biti prisotni na odprtju razstave 'MDO PD Podravja se predstavi'. Preko 200 prisotnih, med njimi so bili tudi člani UO PZS, predsedniki planinskih društev, inštruktorji planinske vzgoje, je prisluhnilo ubrani planinski himni Oj, Triglav, moj dom, ki so jo z občutkom zapeli člani seksteta Kulturnega društva iz Podlehnika.

V kulturnem programu so planinci prisluhnili besedam pesnika Pohorja Janka Glazerja in ljudskega pesnika iz Skomarja, Jurija Vodovnika,ki jih je interpretiral Daniel Oplotnik. Po uvodni besedi vodje Slovenskega planinskega muzeja (SPM) Mira Eržena je nadaljeval predsednik MDO PD Podravja Tone Purg, ki je poudaril pomen razstave, ki so jo vsa PD posvetila 110. obletnici ustanovitve Podravske podružnice leta 1901. Razstavo je odprla podpredsednica PZS Slavica Tovšak. Zahvalila se je planinskim društvom za sodelovanje.

Pred očmi planincev je bila v razstavnem prostoru razgrnjena bogata zgodovina PD, ki so nastala ne temeljih Podravske podružnice. Obiskovalci so občudovali muzealije in arhivske dokumente, ki so bili postavljeni na ogled. Vsakemu od 35 društev sta avtorici Slavica Tovšak in Eli Gradnik, kustosinja za planinstvo, namenili nekaj predstavitvenih besed, ki sta jih dopolnili z gradivom društev. Dodali sta umetniške fotografije pokrajine, kjer planinska društva živijo in ustvarjajo in seveda ščepec mladosti. Mladost in igrivost ob tabornem ognju ali na planinskem pohodu ter likovna predstava najmlajših dopolnjujeta zgodbo o planinstvu v Podravju.

Slavica Tovšak
Foto Zdenka Mihelič

27.09.2011



 
Eli Gradnik, kustosinja SPM, in Slavica Tovšak,
podpredsednica PZS,
avtorici razstave


G-L, 21.09.11: 110-letnica ustanovitve Podravske podružnice SPD
SPM in MDO PD Podravja vabita na odprtje muzejske razstave

 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46069

Novosti