Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Varstvo pred plazovi

Logaške novice (1980) - Vehar J.: Planinska zveza Slovenije je 23. december določila za dan varstva pred snežnimi plazovi, zato v teh dneh navadno organizira seminarje o varstvu pred temi nesrečami. Tudi v Logatcu imamo nekaj izurjenih gorskih reševalcev, ki so se tega seminarja udeležili.

Snežni plazovi so ena največjih nevarnosti planincev, ki se podajajo v gore v zimskem času, zato priporočamo ljubiteljem gora, da so pri vzponih v gore v tem času skrajno previdni.
Letošnji seminar je bil dvodnevni. Prvi del so opravili v Kranjski gori, drugi del pa v Planici - Tamarju, kjer so se poučili o praktičnem miniranju in reševanju iz plazov. Seminarja se je udeležilo 80 članov vseh PD, GRS , lovcev, gozdarjev, tabornikov in drugih. Prikazano je bilo več načinov reševanja iz plazov; z bajalico, s sondami, z lavinsko vrvico in z lavinskim psom, ki je še vedno najuspešnejši pripomoček.
V letu 1979 se je zgodilo v Sloveniji 7 nesreč, ena od njih pa je zahtevala smrtno žrtev. Menimo, da so snežni plazovi zelo resna nevarnost, zato bi morali biti vsi planinci o njih bolje poučeni.
Predavanja na seminarju so vodili strokovnjaki PZS , ki so poudarili, da plazovi na planince prežijo bodisi v suhem ali vlažnem vremenu, pri zimskih pohodih ali vzponih, zato moramo biti skrajno previdni. V gore ne smemohoditi samo z mislijo, da osvojimo katerikoli vrh, ampak se moramo zavedati, da gore skrivajo mnoge nevarnosti.
Seminar je bil sklenjen z geslom: Čim več sreče pred plazovi, č im manj nesreč med plazovi.

Vehar J.
Logaške novice: glasilo občine Logatec, 1980, letnik 6, številka1
 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45951

Novosti