Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Tolminski reševalci podirajo rekorde

Dnevnik - : Člani Gorske reševalne službe (GRS) Tolmin zadnjih nekaj let vztrajno podirajo rekorde. V lanskem letu so imeli 91 intervencij, od tega 84 reševalnih in 7 iskalnih akcij, kar je 12 več kot leto poprej.

Načelnik GRS Tolmin Žarko Trušnovec je povedal, da so od začetka decembra reševali 93 oseb, pri čemer je celo kožo odneslo 40 ljudi, hudo poškodovanih jih je bilo 38, en nesrečnik je izgubil življenje, enega pa še vedno pogrešajo. Akcij se je aktivno udeleževalo 61 reševalcev, ki so opravili 1850 ur reševalnega dela, kar četrtino akcij pa je spremljal tudi helikopter. Lansko leto so imeli dvakrat kar pet intervencij v enem dnevu, s čimer so potolkli rekord iz leta 2010.

"Največ akcij - kar polovico od vseh - smo imeli na Tolminskem, na Kobariškem smo posredovali 24-krat, na Ajdovskem smo imeli 13 intervencij, medtem ko smo imeli na območju Podbrda in Idrijsko-Cerkljanskega po štiri intervencije," je pojasnil Trušnovec in dodal, da so bile tudi lani na prvem mestu padalske nesreče, ki predstavljajo kar 65 odstotkov vseh intervencij. Sledijo hribovske, plezalske, kolesarske, lovske, gozdne in prometne nesreče.

Med ponesrečenci je bila Slovencev le slaba polovica, medtem ko je bilo pomoči potrebnih 58 tujcev iz 16 držav. Med njimi so v težave največkrat zabredli Nemci, Čehi, Avstrijci, Poljaki in Britanci, v brezizhodnem položaju pa so sta se znašla celo Venezuelec in Iranec. Reševalci so bili tradicionalno najbolj obremenjeni poleti - največ nesreč so našteli v maju (20) in avgustu (18). Tako kot leto poprej pa tudi lani ni minil niti en mesec brez intervencije.

Po besedah načelnika Trušnovca se število intervencij iz leta v leto povečuje zato, ker se v Soški dolini povečuje število "adrenalinskih" gostov, ki preizkušajo svoje zmogljivosti. "Klasičnih hribovskih nesreč je pravzaprav vedno manj. Se pa čedalje več mladih preizkuša v kolesarskem spustu, canyoningu, padalstvu in zmajarstvu, kar za seboj potegne tudi ogromno nesreč," je pojasnil Trušnovec.


Na reševanje z 18 let starim vozilom

Reševalci GRS Tolmin so v lanskem letu s svojima reševalnima voziloma prevozili skoraj 3000 kilometrov. Čeprav opravijo največ reševalnih akcij med vsemi gorsko-reševalnimi službami na leto, jim država zaradi krčenja sredstev ni omogočila prepotrebnega novega vozila. "Zaradi pomanjkanja sredstev moramo reševalci tudi za osebno opremo pogosto poskrbeti kar sami. Dotrajanost pa se še posebno kaže v voznem parku GRS Tolmin, saj imamo dve reševalni vozili, ki sta stari deset oziroma 18 let. Ker ni kazalo, da bo država pri tem kakor koli priskočila na pomoč, smo z dobrodelnimi koncerti in prireditvami sami začeli zbirati denar za novo terensko vozilo, ki je stalo 36.000 evrov. Do konca leta smo že zbrali dobro tretjino sredstev, vozilo pa smo z najemom kredita že prevzeli," je povedal član GRS Tolmin Miljko Lesjak in dodal, da so pri tem na pomoč priskočila različna društva, organizacije, posamezniki in tudi občine, v katerih vse do Ajdovščine deluje GRS Tolmin. jal


Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti