Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 03.01.12

Trenutne razmere in ocena sezone 2011

Tudi v začetku leta 2012 ni še ne duha ne sluha o pravi zimi. Vse skupaj bolj spominja na začetek pomladi kot pa pravo zimo, ki smo jo bili vajeni zadnji dve leti in je prinesla ugodne razmere v stenah in številnih smereh.

Trenutnemu dogajanju je poleg klasičnih zimskih pristopov na dvatisočake, možno pripisati še vzpone v nekaterih smereh. V Storžiču solo vzpon v Črnem grabnu ter vzpon po Kramerjevi grapi, na bližnjem Jezerskem pa je bila poleg klasične Teranove smeri obiskana tudi Grapa med Veliko babo in Ledinskim vrhom. Prav tako so obiskane grape nad Zelenico, vendar se majhna količina snega pozna tudi tam.

Sezona 2011

Za oceno pretekle zelo uspešne sezone sem zaprosil načenika KA Miho Habjana.

»Na hitro in splošno bi alpinistično leto 2011 ocenil kot dobro leto. Najboljši vzponi so bili lani opravljeni večinoma kar v Alpah, kljub kar nekaj odpravam v različna gorstva sveta. Ponovno lepo število ponovitev najtežjih smeri poleti in pozimi, nova najtežja slovenska preplezane skalna smer ter kar nekaj težkih prvenstvenih smeri so zaznamovale leto 2011. Statistično so bile odprave približno polovično uspešne, dejansko pa je bilo preplezanih kar nekaj dobrih smeri.
Zima je v 2011 ponovno postregla z odličnimi razmerami kar se je poznalo pri velikem številu preplezanih smeri. Kar nekaj smeri je odstopalo od povprečja (npr. Triglav-Sanjski Joža, Široka peč, …). Res razveseljiv in pohvalen je raziskovalni pristop posameznih alpinistov, ki plezajo nove smeri, opravljajo prve ponovitve v sezoni, mnogokrat na račun dnevnega neuspeha. Takih alpinistov je bilo lani kar nekaj in kar nekaj smeri je bilo splezanih na visoki ravni.
Spomladanska plezalna aktivnost (v glavnem v Paklenici) je nakazovala, da bo kar nekaj alpinistov poleti plezalo na visoki ravni. Ponovno je bilo preplezanih lepo število prvenstvenih smeri, nekaj tudi zelo težkih. Prav tako je bilo opravljenih kar nekaj resnih ponovitev smeri, ki morda po sami oceni ne sodijo v špico najtežjih smer, po resnosti pa. Stopnička najtežje skalne smeri se je lani dvignila na 8c (X+/XI-).
Odpravarski izkupiček sta zaznamovali predvsem dve odpravi, Xuelian Feng in K7 West. Na obeh je bila preplezana vrhunska prvenstvena smer, zlasti pa je spodbudno to, da so bili akterji vzponov alpinisti mlade generacije.
Ravno v teh dneh na Komisiji za alpinizem (KA) pri PZS skupaj s skupino izkušenih alpinistov pripravljamo izbor najuspešnejših alpinistov v letu 2011. Pripravljamo podrobnejšo analizo, rezultati bodo znani na podelitvi nagrad najuspešnejših alpinistom v 2011, ki bo v drugi polovici januarja letos.
Spodbudno je tudi, da mladi alpinisti prevzemajo vidnejše vloge v slovenskem alpinističnem prostoru. To je nujno za nadaljnji razvoj in povezanost slovenskega alpinizma. Zavedati se moramo tudi pomen odsekov in pomen dela z mladimi perspektivnimi alpinisti tam. Če se na odsekih zamudi, je za razvoj posameznika kasneje v večini primerih prepozno. Spet se je pokazalo, da lahko po vzponih na najvišji ravni posežejo le alpinisti, ki trdo načrtno delajo - plezajo. Prav tako se je pokazalo, kako pomembne so bile v preteklosti in so še sedaj akcije, ki jih organizirata KA (npr. tabor Chamonix, Dolomiti, …) in KOTG (podpora odpravam). Mladi perspektivni alpinisti pa bodo tudi prioritetna aktivnost KA v letu 2012.
Torej, z letom 2011 smo lahko zadovoljni, vseeno je pa tudi kar nekaj zadev, ki niso najbolj obetajoče. Predvsem relativna nezainteresiranost za odprave v najvišja gorstva ni najboljša popotnica za prihodnost.
Morda bi omenil še, da je bilo na tem spletnem portalu tudi kar nekaj zanimivih debat na temo alpinizma. Te so vedno dobrodošle, še več bi jih lahko bilo, naj pa bodo na kulturni ravni, podkrepljene s pravimi argumenti in izkušnjami, ne pa z osebnimi obračunavanji.
Za konec bi le še rekel, da želim vsem varen korak v gorah, polno lepih doživetij predvsem pa vedno varno vrnitev v dolino. Srečno.«

 

Bor Šumrada 

Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Značke:
ALP AN novosti

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46073

Novosti