Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Stane Klemenc

29.12.11, 07:01

 


 

četrtek, 29. december 2011, ob 11:30, Franci Savenc, ogledov: 2079

SiOL, Popotniški klepet - Manca Čujež: Največja osebna zmaga je bila prečenje Grenlandije

Stane Klemenc, alpinist, raziskovalec, fotograf in avtor monografije Ledene sanje, je očaran nad drugačnostjo, lepoto pokrajine, neobljudenostjo, mirom in tišino najekstremnejših kotičkov sveta.

Bo tudi pri odpravah držalo, da prve ne pozabiš nikoli?
Dobro se spominjam vseh odprav, vsaka ima drugačno zgodbo.

Povzpeli ste se na najvišje vrhove vseh celin, za nameček kot prvi Slovenec osvojili severni tečaj. Katerega od teh dosežkov bi izpostavili kot največjo osebno zmago?
Vprašanje ne drži, na Everestu nisem prišel do vrha. S soplezalcem sva v hudem viharju s temperaturo –40 stopinj Celzija in močnim vetrom pomrznila pri napenjanju vrvi na višini 7700 metrov in še isti dan sestopila v tabor I. Najtežja in s tem največja osebna zmaga je bila zadnja odprava – prečenje Grenlandije. Neprekinjeno sva delala 27 dni, za vse najvišje vrhove celin, razen Everesta, pa potrebuješ od enega do pet dni.

S čim vas tako privlačijo najekstremnejši kotički sveta?
Z drugačnostjo in praviloma z lepoto pokrajine, neobljudenostjo, s svojim mirom in tišino.

Ledene sanje zadnja leta zamenjujete s sanjami v toplejših državah in na nižji nadmorski višini, kajne?
Leta 2007, ko sva z Andrejem Podlipnikom uspešno končala prečenje Grenlandije, sva za leto 2010 načrtovala prečenje polarnega otoka Baffin, vendar nama je kriza preprečila uresničitev drage odprave. Izpeljal pa sem nekaj trekingov v toplejše dežele in običajno ne nad 5000 metrov.

Katera država je na vrhu seznama vaših še neizpolnjenih želja? Zakaj?
Rusija. Tam sem bil že velikokrat, ampak je tako lepa in velika, da bi rad šel tja še kdaj. Najprej na Kamčatko, potem Kirgizija, Kazahstan, Kanada …

Katera je najbolj fotogenična država na svetu?
Samo za eno se ne morem odločiti. Slano jezero Uyuni in planota Altiplano v Boliviji, domačini v gorskih predelih Nove Gvineje, celotna Grenlandija, Čile z Atakamo, Patagonijo in kontinentalnim ledom, Argentina z dolgo verigo Andov in Ognjeno zemljo, Madagaskar z endemičnim rastlinstvom in živalstvom, Nepal, sibirski del Rusije z 29 narodi Inuitov, severni tečaj z divjo ledeno pokrajino in tako naprej. Slovenija je zaradi pestrosti pokrajine posebno poglavje.

Koliko navadno tehta fotografska oprema, ki jo vzamete na pot, in koliko preostala prtljaga?

Za tople kraje tehta fotografska roba od tri do štiri kilograme, preostalo pet kilogramov, za mrzle je preostalega 15 kilogramov, za odprave je seveda teža opreme neprimerno večja. Za prečenje Grenlandije sva imela na začetku vsak po 99 kilogramov opreme in hrane …

Kam bi na sanjsko potovanje napotili zaljubljence v naravo in šport?
Odvisno od športa. Od lažje dosegljivih so nepozabni pohodi po Madagaskarju, Patagoniji na čilski in argentinski strani, Altiplanu …

Katera svetovna resnica vas boli?
Izkoriščanje ljudi in naravnega bogastva nerazvitih držav v imenu demokracije (in kapitala) …

Se strasten popotnik sploh lahko kdaj upokoji ali je popotniška žilica neusahljiva?
Vse je odvisno od počutja, telesne vzdržljivosti in ohranjanja elastičnosti, to je od zdravja.

Manca Čujež
Foto: arhiv Staneta Klemenca

eXTReMe Tracker