Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Prednovoletna inventura

Dolgi test: Pregled obutve (letne) po večletni uporabi. Oglasna sporočila in razni testi opreme zajemajo povečini novo obutev. Razcveteli »gojzarji« pa govorijo druga sporočila.

Cena, ki smo jo pred desetletji plačevali za planinska obuvala, se ne more primerjati z današnjo. Prav tako smo, kljub atraktivnemu videzu in boljšim mehanskim lastnostim, tudi priča slabši kakovosti. Ta gre predvsem na rovaš tega, da se je tradicionalna proizvodnja preselila v kraje, kjer sta delovna sila in potrebni material cenejša.

Čevlji, ki jih uporabljamo za hojo ali plezanje v gorah, so eden najpomembnejših dejavnikov varnosti in posledično zdravja. Pogled na podplat pove marsikaj. Starost in obrabljenost gresta v prid nevarnosti. Zato je priporočljiva menjava čevljev, ko se le-ti preveč obrabijo. Sedaj je tudi tako, da se skorajda ne izplača več menjati podplatov pri čevljarju, ker zgornji del čevlja ni več tako dobro narejen.

Kaj narediti z obrabljenimi čevlji? Zagotovo je najslabša rešitev smetišče. Čevlji, ki so neprimerni za gore, nam lahko služijo za vsakdanja opravila, delo na manj zahtevnih terenih … Lahko jih tudi podarimo. Zadnjič, ko sem vprašal mamo, ki je s sinom zašla v zanju povsem neprimeren teren v gorah, zakaj sin nima primernega obuvala, se je izgovorila, da jih prehitro preraste, da so dragi …

Najstarejši čevlji v vrsti so še iz tistega obdobja, ko je bilo usnje ključno za izdelavo. Podplati so zamenjani in boljši na pogled kot pri novih. Žal temu ni tako, ker guma s časom preveč otrdi. Sedaj jih uporabljam povečini za delo v gozdu, ko je tam mokro. Naslednji po starosti in najbolj razcveteni so prav tako že bili pri čevljarju, kjer jim je zalepil stranske obrobe. Seveda, lepilo je potem kaj kmalu zopet popustilo. Za delo v gozdu, ko je suho, so še kar primerni, predvsem pa imajo dobre torzijske lastnosti in lepo ležijo ob nogi. Tretje, ki so po svoji lastnostih eni od najbolj zračnih modelov, ki sem jih nosil, uporabljam le še za hojo po planoti Planine in sprehode s psi. Četrti pa so sedaj za v gore. Zanimivo je, da so kot primerjava z najstarejšimi iste znamke. Zdržali pa ne bodo niti tretjine (razen če jih ne obujem več) njihove dobe. Najbolj sem se jezil nad peto pri podplatu. V bistvu bi jih nesel nazaj, pa kaj naj rečem, da so bili včasih obremenjeni z dvojno težo

Boris Štupar


Risk.ru/G-L: Prehodna moda

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46069

Novosti