Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Tudi okrog planinskih koč poka kot na fronti

Delo.si - Blaž Račič, Mitja Felc: Metanje petard in spuščanje raket v naravnem okolju je za živali zelo stresno, kazen do tisoč evrov

Bled, Ljubljana – Nadzorniki Triglavskega narodnega parka (TNP) bodo konec leta bolj pozorni do kršiteljev, ki uporabljajo pirotehnična sredstva. Po novem zakonu o TNP je zagrožena kazen za fizično osebo, ki v naravnem okolju uporablja pirotehnična sredstva, od sto do tisoč evrov.

Sašo Hrovat, vodja naravovarstvene službe TNP, pravi, da jim je novi zakon dal več pristojnosti pri nadzoru uporabe pirotehničnih sredstev, ki je na območju TNP prepovedana. Lani so v času novoletnih praznikov kršitelje zgolj opozarjali in jim glob niso izrekali, letos pa jim ne bodo več prizanašali. Nadzorniki TNP so že lani prepoznali tista mesta, kjer je pokanja največ, letos pa bodo na teh mestih še posebno pozorni. Hrovat opozarja, da je pokanje petard ali spuščanje raket v zrak za prostoživeče živali zelo stresno.

Človek je le obiskovalec

Obisk na območju TNP je med prazniki zelo velik, s tem pa je povezana tudi zelo razširjena uporaba pirotehnike. Predvsem na silvestrsko noč v okolici naselij, ob počitniških hišicah in planinskih kočah »doživimo prave vojne«, pravijo v TNP. Pokanje zelo vznemiri živali v njihovem naravnem okolju, kjer je človek le obiskovalec in si v eni noči privošči preveč pokanja. Živali ob pokanju za beg porabljajo dodatno energijo, hrane pa je pozimi manj na razpolago. Poleg hrupa je za naravno okolje moteče tudi dodatno onesnaževanje zraka, saj se ob eksplozijah sproščajo različni strupeni delci. Meritve dokazujejo, da so koncentracije teh delcev močno presežene prav v silvestrski noči. V TNP opozarjajo še na tretji negativni dejavnik uporabe pirotehničnih sredstev, ki se pokaže na prvi dan novega leta, saj so ostanki petard, raket in drugih podobnih sredstev le »grd opomin nočnemu dogajanju«.

Sašo Hrovat se pri tem strinja, da obširnega območja TNP kljub poostrenemu nadzoru nadzornikov TNP v celoti ne morejo nadzirati. Upa, da bodo obiskovalci razumeli, da so v naravnem okolju (in ne le na območju TNP) le obiskovalci in da z uporabo pirotehnike motijo ustaljen življenjski ritem. Obiskovalce parka in tudi domačine so v tem obdobju na razširjeno problematiko opozarjali z različnimi aktivnostmi za ozaveščanje, ki so jih zasnovali pod geslom »Pirotehnika v TNP – ne!«. Plakate in letake so izobesili oziroma razdelili na številnih lokacijah, od lokalnih skupnosti do šol, od planinskih postojank do počitniških naselij, v TNP pa upajo, da jih bo videlo in upoštevalo čim več ljudi.

Eksplozija lahko okvari sluh

Večkrat smo že poročali, da je pri prodaji in uporabi pirotehničnih sredstev treba upoštevati omejitve, ki jih postavljajo precej strogi predpisi. Izdelki, katerih glavni učinek je pok, so še posebno kategorizirani. Tako so pri nas dovoljene samo petarde kategorije ena, medtem ko so prodaja, posest in uporaba močnejših petard kategorij dve in tri prepovedane.

Na to pomanjkljivost zakonodaje je za Delo pred časom opozoril dr. Ferdinand Deželak z zavoda za varstvo pri delu, ki rešitev vidi v popolni prepovedi uporabe petard, saj ima pokanje ogromno negativnih učinkov. Če so javnosti bolj znane rane in raztrganine zaradi neprevidne ali večkrat preveč pogumne uporabe pirotehnike, so tu še okvare sluha, ki so običajno trajne.

V lanski sezoni pokanja so na obrobju ljubljanskih Fužin s posebnimi napravami merili, kaj se dogaja ob uporabi petard, z njimi pa so tudi znanstveno dokazali, kako velik vpliv imajo na okolje. Meritve so opravljali od 24. decembra do 5. januarja. S tem so zajeli obdobje, ko je uporaba petard po zakonu dovoljena, to je od 26. decembra do 2. januarja. Celotno merilno obdobje so razširili zato, da so zajeli še nekaj dni, ko je uporaba prepovedana.

Z meritvami se niso osredotočili na absolutno vrednost (najmočnejši pok), saj se ta precej spreminja od oddaljenosti. Zanimalo jih je razmerje med dnevi, ko petarde pokajo, in takrat, ko ne. Silvestrska noč je bila s hrupom stokrat in celo do tisočkrat bolj obremenjena kot preostali dnevi, so ugotovili. Kako močno je pokalo na silvestrovo, je dovolj zgovoren podatek, da se je v najdaljši noči v letu na tem predelu Ljubljane v okolje sprostila večja hrupna energija kot vse preostale dni v letu.

Dokazano je, da je visokoimpulzni hrup zdravju zelo škodljiv. Takšni poki so, denimo, na strelišču, a zakonodaja jasno predpisuje, da morajo strelci uporabiti ustrezno zaščitno opremo. Pri uporabi petard tega ni. Pok petarde je enakovreden ali večkrat celo preseže pok pištole. Deželak je o resnosti poškodb sluha povsem jasen: »Okvare sluha so tako rekoč neozdravljive; ni ga kirurga, ki bi lahko presadil zunanje, srednje ali notranje uho. Ko je sluh izgubljen, je za vedno.«

Blaž Račič, Mitja Felc


Visoke kazni

Globe za prekrške s področja pirotehnike so vse prej kot nizke. Za metanje prepovedanih petard lahko posameznik plača kazen od 400 do 1200 evrov. Kazni za kršitve, ki jih stori podjetnik, samostojni podjetnik ali posameznik s samostojno dejavnostjo, se gibljejo v razponu od 1000 do 20.000 evrov, za pravno osebo pa kar od 3000 do 50.000 evrov. Kaznovanje je v pristojnosti policije, inšpektorata za notranje zadeve, carine in tržnega inšpektorata.

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

1 komentarjev na članku "Tudi okrog planinskih koč poka kot na fronti"

Marjeta Štrukelj,

Planina Javornik na Pokljuki, 26. 12. 2011 ob 15.50 uri. Pred hišo z v nebo vpijočim arhitekturnim onesnaženjem (da po nemarnem ne uporabljam besede stan) je odjeknila prava eksplozija, ki je pošteno zatresla hlače miroljubnim pohodnikom in prestrašila štirinožne prijatelje. Sivobeli dimni oblak je lebdel v zraku, da smo tudi »brljavčki«z markirane poti, ki vodi prek planine, po par minutah še vedno lahko locirali kraj dogajanja. Divjad? Ne, ta se ni pritoževala niti ni kazala vidnih znakov vznemirjenja.

Objestna obsedenost s pokanjem kljub zakonskim omejitvam ne bo dobila značaja resne kršitve civiliziranega obnašanja, dokler bo kjerkoli kakorkoli dovoljena. To pokanje je vedno namenjeno »slišanju«, mar ne? Vojna torej, v kateri imajo v določenem obdobju »močnejši« pravico izživljanja nad šibkejšimi, TNP gor ali dol. Ali je žival v naši vaški gmajni manj vredna?

Kako dokazati tehtnost zgornjega odstavka materialistom? Ali dovoljeno kopanje lukenj v asfalt v določenem obdobju manj škodi vozni površini kot v preostalem času?

Aja… Planina Javornik navsezadnje sodi v TNP, a je nadzor nad izvajanjem zakona bolj ali manj utopičen že zaradi razpršenosti lokacij. Ime(ni)tnikov pa še poimenska navedba ne more ganiti, saj so itak nekje visoko nad nami, kajne?

Srečno brez pokanja želim vsem gorskim zaljubljencem na gore-ljudje.net!

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46077

Novosti