Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Štumfarjov graben

Nekaj metrov visok zgornji slap potoka Jereke med vasjo Podjelje in vzhodnim PokrovcemJanez Pikon: V sotočju potoka Jereke ob hudourniku zahodno pod Pokrovcem in vasici Podjelje na vzhodu, kjer je v preteklosti obratovala lesena žaga na vodni pogon, tu začno gospodariti močni vodni tokovi v divjih koritih struge vse do izliva v Savo Bohinjko.

Štumfarjov graben

Štumfarjova domačija v vasici Podjelje (domačija Pr' Štumfarjo) na sončnih travnikih velja za eno najbolj razglednih domačij v vasici. Domačije ni več, hišna številka 14 na pročelju opuščenega hleva še vedno spominja na nekoč urejeno gospodarsko poslopje. Travniki zahodno ob strugi potoka Jereke sežejo visoko v pobočje nad vasjo, kjer ozko vodno korito, domačini ga imenujejo Štumfarjov grabn, ki deli travnike zahodno pod Pokrovcem. Poraščeno pobočje s strmim vodnim koritom sestavlja zahodni pritok potočka Jereke, dovolj za močno strugo in leseno žago na vodni pogon, kjer je nižje ob sotočju obeh potokov v preteklosti obratovala Vogarjeva žaga (domačija Pr' Ta Zgornmo Vogarjo na Krniškem Lomu).

Zahodno ob Štumfarjovmo grabno, s pogledom proti Jereki in Bohinjski BistriciŠtevilne prečne poti in kolovozi, ki vodijo do Štumfarjovga grabna in preko struge na vzhodno pobočje Vrča in Krniškega Loma pod gozdnim vrhom Ogorje (1057 m)Nekaj metrov visok zgornji slap potoka Jereke med vasjo Podjelje in vzhodnim PokrovcemOstanki Vogarjeve žage je še opaziti ob strugi potoka, kjer so sledi lesenega korita (rake) v brežini že razpadle, le temelji močnega zemeljskega nasipa žage, vzhodno ob strugi še kljubujejo zobu časaPotoku gospodarijo močni vodni tokovi, ki brusijo divja korita po strugi vse do izliva v reko Savo Bohinjko

Ostanki le-te je še opaziti ob strugi potoka, kjer so sledi lesenega korita (rake) v brežini že razpadle, le temelji močnega zemeljskega nasipa žage, vzhodno ob strugi še kljubujejo zobu časa.

Štumfarjova domačija v vasici Podjelje (domačija Pr' Štumfarjo) z razglednimi travniki velja za eno najbolj razglednih domačij v vasiciPotoku gospodarijo močni vodni tokovi, ki brusijo divja korita po strugi vse do izliva v reko Savo BohinjkoTravnik na Krniškem Lomu in gozdni vrh Zevtar (951 m), v ozadju Južno bohinjske goreKolovozna pot še vedno povezuje Krniški Lom in vas Podjelje in vodi mimo nekoč lesene žage na vodni pogon, ki je bila postavljena vzhodno ob strugi Jereke pod predelom Vrč

Strme brežine so kot je struga potoka s tolmuni v vsej svoji dolžini težko dostopna in nenavadna, nenavaden je izvir na zgornjih travnikih in tudi potok vse do izliva v divjo strugo Jereke. Nenavadno je ime kratke soteske s potokom, ki nosi ime po vaški domačiji.

Potoku gospodarijo močni vodni tokovi, ki brusijo divja korita po strugi vse do izliva v reko Savo BohinjkoNekaj metrov visok zgornji slap potoka Jereke med vasjo Podjelje in vzhodnim PokrovcemPotoku gospodarijo močni vodni tokovi, ki brusijo divja korita po strugi vse do izliva v reko Savo Bohinjko

V sotočju potoka Jereke ob hudourniku zahodno pod Pokrovcem in vasici Podjelje na vzhodu, kjer je v preteklosti obratovala lesena žaga na vodni pogon, tu začno gospodariti močni vodni tokovi v divjih koritih struge vse do izliva v Savo Bohinjko.

Janez Pikon

Moja gorska pot skozi čas ...Moj arhiv: Janez Pikon

Video: Štumfarjov graben

1 komentarjev na članku "Štumfarjov graben"

Vid Pogačnik,

Janez, hvala za vse, kar si nam napisal do sedaj. Eden redkih si, katerih prispevke vedno preberem. Veliko ljubezni do bohinjskega sveta, dejstva, zanimivosti. Nič ni odveč in ničesar ne manjka.

Srečno Novo leto ti želim!

Vid

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46032

Novosti