Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Snežno poročilo - 25.12.11

VERTICAL ADVENTURES - Rok Zalokar: Z Vogla v Ribčev Laz

V soboto smo dan zopet preživeli na dobrem starem Voglu, kjer je preko dneva potekal predsezonski seminar za učitelje deskanja in smučanja. V prijetni družbi smo se tokrat malce odmaknili od standardnih in skorajda plastičnih načinov učenja in nekaj rekli o bolj »svetovljanskih« in inovativnih metodah.

Po končanem seminarju nama raziskovalna žilica ni dala miru in v lovu na zametke »puhca« sva se podala na pol turno pol freeride odpravico proti jezeru. Najin cilj je bil tokrat v Ribčevem Lazu. Sneg v zgornjih legah je dobro predelan, zato prereza nisva naredila, saj bi zanj verjetno potrebovala poleg lopate še kak cepin. Toplo sonce je na osojnih legah zgornjo plast že dodobra odjužilo, nizke temperature ponoči in nekaj vetra pa je pripomoglo k tvorjenju trde skorjice. Večje nevarnosti plazov ni bilo, namesto tega se je v poledenelih predelih pojavila nevarnost zdrsov.

Celotno poročilo (s slikami) na VERTICAL ADVENTURES >>>

Kljub temu sva v senčnih in zavetrnih legah našla nekaj svežega snega za priboljšek in par užitkarskih zavojev. O medvedu tokrat ni bilo ne duha ne sluha – morda se je končno odpravil na zasluženi počitek in napoveduje prihod prave zime.

Na planini tik nad gozdno mejo sva se ustavila, si ogledovala čudovit amfiteater, nebo pa nama je v pozdrav poslalo celo nekaj drobnih snežink. Pot skozi gozd v zgornjem delu je bila presenetljivo prijetna, tudi sneg je ohranil odlično kvaliteto, z zgubljanjem višine pa sva z vijuganjem med drevesi morala izogniti tudi vedno več koreninam in kamenju. Rok je s smučkami nekajkrat uspel prestopiti skale na poti, sama pa sem dvakrat ali trikrat morala odpeti desko in narediti nekaj korakov peš.

Po veselem prebijanju skozi gozd sva prišla do gozdne ceste, ki so jo steptali redki obiskovalci z avtomobili – pretežno bohinjski lovci, zato sva kljub zgolj parim centimetrom snega pot lahko še nekaj časa nadaljevala na smučeh. Iz doline je kar nekaj časa odmevala prijetna glasba, ki jo je veter rahlo popačil, zato sva šele po slabi minutki ugotovila, da v resnici pojejo cerkveni zvonovi ob prazniku.

Kmalu je skozi sneg začelo siliti vedno več kamenja in pot sva nadaljevala peš. Že skoraj v dolini, so naju presenetili trije odlični mladi deskarji prostega sloga Anže Štravs, Luka Podlogar in Dejan Hodžič, ki so dan preživeli v snežnem parku na Voglu. Želeli so nama prihraniti pot in nama z avtom prišli naproti. Napolnjeni z energijo prijetnega dneva in praznih želodcev smo se odpeljali na zasluženo božično večerjo.

Rok Zalokar

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave
Značke:
novosti RAZ

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45948

Novosti