Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Prepoved pirotehnike v TNP

Gorenjski glas - Katja Štruc: Novi zakon o TNP prepoveduje uporabo pirotehničnih sredstev v naravnem okolju. V primeru kršitve je zagrožena kazen od sto do tisoč evrov za posameznika.

Bled – "Zaradi pokanja v naravnem okolju se živali zelo vznemirijo. Za beg porabljajo dodatno energijo, hrane pa v zimskem času ni dovolj na razpolago. Zelo stresno je tudi za ptice, ki prenočujejo v bližini uporabe pirotehničnih sredstev. Poleg hrupa povzroči uporaba pirotehničnih sredstev dodatno onesnaževanje zraka, saj se ob eksplozijah sprosti veliko strupenih delcev. Meritve dokazujejo, da so koncentracije teh delcev močno prekoračene prav v silvestrski noči. Tretji negativni vpliv je estetske narave. Prvo novoletno jutro "krasijo" ostanki petard in raket, ki so grd opomin za nočno dogajanje," s plakati in letaki opozarjajo v Triglavskem narodnem parku (TNP) v okviru akcije Pirotehnika v TNP – NE!.
 
V TNP vsako leto opažajo, da je uporaba pirotehničnih sredstev na območju parka v prazničnih dneh zelo velika. Pojasnjujejo, da je predvsem v silvestrski noči v okolici naselij, vikendov in planinskih koč mogoče doživljati prave vojne. "Kdor prižge petardo ali raketo, se ponavadi ne zaveda, da je s tem dejanjem povzročil škodo naravi, pa tudi ljudem, ki si želijo miru in tišine v prazničnih dneh."
 
Novi zakon o TNP zato poleg Zakona o eksplozivih še dodatno ureja uporabo pirotehnike v naravnem okolju, kjer prepoveduje uporabo pirotehničnih sredstev. Med prazniki bo izveden poostren nadzor z možnostjo ukrepanja naravovarstvene nadzorne službe ob kršitvah. Po Zakonu o TNP je v primeru kršitve zagrožena kazen od sto do tisoč evrov za posameznika.
 
Katja Štruc
Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

1 komentarjev na članku "Prepoved pirotehnike v TNP"

Peter Strgar,

Podpiram. V narodni park pirotehnika ne sodi. Me pa zanima kako bo avgusta glede Kresne noči?

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46075

Novosti