Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Stahoviški planšarji ustanovili društvo

Kamniški občan (1994): V novih prostorih gostilne »Pri Planinskem orlu« v Stahovici je bil 25. aprila 1994 ustanovni občni zbor Kulturnega društva »Planšar« iz Stahovice.

Zbor je vodil delovni predsednik g. Vinko Poličnik. Zbrali so se vsi planšarji in pevski zbor »Svoboda« iz Črne ter povabljeni dr. Tone Cevc, avtor odlične knjige »Velika planina«, ki je lansko leto doživela že tretji ponatis. Žal ni bil prisoten arh. Vlasto Kopač. Od drugih društev so bili prisotni delegati TD Kamnik, predsednik KS Kamniška Bistrica in namesto predsednika IS Kamnik g. Mihaela Novaka g. Andrejašič.

Za uvod v zborovanje je pevski zbor »Svoboda« iz Črne zapel dve pesmi pod vodstvom g. Spruka. Nato je g. Poličnik prebral pravilnik in statut novoustanovljenega kulturnega društva. Od prisotnih je zbor pozdravil g. Andrejašič in opravičil predsednika SO Kamnik, povedal pa je, da bo kamniški IS podpiral to društvo. Pozdravom se je pridružil tudi predsednik KS Kamniška Bistrica. Od TD so bili na zboru prisotni dr. Sadnikar, g. Ančka Koderman in kot zastopnik bajtarjev iz Velike planine g. Vinko Vizovišek. TD Kamnik je veselo, da se je ustanovilo K D »Planšar«, saj planšarji sodelujejo na vseh Dnevih narodnih noš, na prireditvah v Beljaku in že sedaj so povabljeni na prireditev »Pivo in cvetje« v Laško. Gopod Lipičnik, skladatelj in kapelnik mestne godbe Kamnik, je pripravljen skomponirati nove aranžmane popevk prav za planšarje in to s planšarskimi rogovi. Pevski zbor »Svoboda« Črna bo prav tako sodeloval v programih društva »Planšar«.

Dr. Tone Cevc je spregovoril o velikem področju planšarije na Veliki planini in sugeriral planšarjem, da bi na Veliki planini trasirali novo planšarsko pot. Ta pot bi vodila na vsa pomembna mesta, kjer so našli prazgodovinske sekire: v Tihi dolini, mimo Preskarjeve bajte, ki bi jo morali urediti in pripraviti za oglede, pot bi šla tudi do znanih kotlin Kraških vrtač, vetrnic in ledenih jam.
Društvo naj bi začelo misliti na izdelavo velikoplaninskih spominkov. Gospa Katja Turk je predlagala, da bi bilo dobro misliti na izdelavo trničev, lesenih ur, vivčkov, miniaturnih bajt. Kipar Miha Kač bi lahko ustvaril planšarja v miniaturni podobi. Dr. Cevc je priporočal tudi dopolnitev planšarsko noše, izdelavo pruštahov in izdelavo boljših cokel. Sam je pripravljen pomagati s predlogi in idejami. Na planini bi se lahko organizirala pri planšarjih tudi postrežba s kislim mlekom.

V živahni razpravi se je pod točko razno postavilo vprašanje, kako da g. Podokničar ni na zboru. Vemo, da nastopa s planšarsko nošo, zato bi bilo samoumevno, da bi bil tudi član tega društva.
Po zaključku in izvolitvi članov novega društva in odbora so pevci zapeli še dve pesmi. Za predsednika K D »Planšar« je bil izvoljen g. Stane Erjavšek. Zbor je bil končan ob 23. uri.

Novoustanovljenemu kulturnemu društvu »Planšar« želimo turistični in tudi kulturni delavci ter ostali obilo sreče v vodenju in uspehe v društveni dejavnosti »Planšar« iz Stahovice.

N. S.
Kamniški občan 26. maj 1994
 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46044

Novosti