Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Najtežje smeri in balvani

ProMontana: Pregled najtežjih smeri, balvanov in solo vzponov, stanje decembra 2011.

Enkrat na leto je zanimivo pogledati kaj se dogaja na zgornji meji težavnosti, do kam so plezalci v stenah in balvanih premaknili meje mogočega. 

Smeri:
Na svetu je 13 smeri z oceno 9b, od tega so le tri ponovljene in le te tri imajo potrjeno oceno. To so Ali Hulk Extension, Chilam Balam in Golpe de Estado. Šest jih je kot prvi preplezal Sharma, tri Ondra, dve Andrada, po eno pa Rouhling in Fernandez. Kot vidimo se težkokategorniki posvečajo le svojim projektom in se ne ukvarjajo s ponovitvami. Izjema je Ondra, ki je trem prvenstvenim dodal še dve ponovitvi, eno 9b je ponovil tudi Šved Mitbo. Stopnjo 9b je torej do sedaj preplezalo 6 plezalcev. Na sliki: Chris Sharma v First Round, First Minute (9b, 1. vzpon 2011)

Balvani:
Situacija je bolj razpršena in nekoliko manj jasna. Zanimivo, do sedaj najvišja stopnja 8C+ v nobenem primeru še ni bila potrjena. Ponavljavci so večinoma ocene zniževali za eno do tri stopnje! Tako imamo le dve potrjeni 8C+: Tonino 78 in Goia. Pravzaprav dva nekoliko manj znana boulderja dveh manj izpostavljenih avtorjev (Calibani oz. Core). Še dva s to oceno sta brez ponovitve: Bokassa (Lamprecht) in Terranova (Ondra). A če bi ostali pri teh imenih slika ne bi bila popolna. Težišče dogajanja zadnjega obdobja gre na račun Woodsa, Robinsona in Koyamade, pol generacije pred njimi so bili to Sharma, Zangerl in Nicole. Na sliki: Adam Ondra v Goia (8C+, 1. ponovitev 2011)

Solo vzponi:
Izstopata dva, 8c iz leta 2008 je še vedno največ …

 

Celoten pregled - smeri in balvani, originalne in potrjene ocene, avtorji in ponavljavci, video posnetki, …
 

19.10.2011

Dave MacLeod v Darwin Dixit (8c, solo 2008)

Kategorije:
Novosti PLE SLO Vse objave

2 komentarjev na članku "Najtežje smeri in balvani"

Bojan Leskošek,

Hm, manjka Čehovinov The end Fb 8C.


Bojan Leskošek,

... po opozorilu je Urhov vzpon dodan. Avtor se priporoča za video vzpona - kdo ve za kakšnega? (Gib stene menda ni/ne bo prosto dotopen na spletu, ali pač?)

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45952

Novosti