Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Krampižarji - dereze

Novi tednik (1981) - Vladimir Šlibar: Zaradi specifičnosti dela v gozdu in različnih nevarnosti so se pri teh delih ter pri plavljenju lesa razvila tudi posebna orodja.

Delo pri plavljenju lesa iz gozdov do žag v dolini je bilo težko in zelo nevarno, zato so bile tudi nesreče pri njem zelo pogoste. Med njimi so bile tudi take s smrtnim izidom in taka mesta so zaznamovali z majhnimi križi, ki so stali ob plavnih poteh. Pri delu so plavci zaradi lažjega gibanja po plohih uporabljali posebno napravo z zobmi - »krampižarje«, ki so si jih privezali delavci na čevlje. To napravo so uporabljali za gibanje po plohih, tudi v primeru, ko se je plavna pot »zaprla«, to je takrat, ko je bilo potrebno razvozljati zagozdene plohe, ali pa je bilo treba ločiti les različnih lastnikov.
Tudi gozdni delavci so pri delu uporabljali »krampižarje,« le da so bili ti nekoliko večji od tistih, ki so jih uporabljali plavci.
Dereze so kovaško delo. Narejene so v obliki šestih krakov. Štirje kraki so po dva in dva zaviti v mesečasti obliki in na koncu priostreni. Priostreni konec vsakega. kraka je zavihan navzdol. Preostala dva kraka derez sta mzdo potegnjena navzven in zavihana navzgor. V ta navzgor zavihani del sta v posebni ušesi vdelana dva prav tako ročno izdelana obročka. Skozi ta dva so si s pomočjo jermena ali na kak drug način pritrdili dereze na čevlje.

Vladimir Šlibar
Novi tednik, 2. April 1981

 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46044

Novosti