Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Pol milijona evrov za izboljšave v Triglavskem parku

sobota, 17. december 2011, ob 05:29, Boris Kumer, ogledov: 1135

Dnevnik - : V prostorih Planinskega muzeja v Mojstrani so se prvič zbrali člani sveta javnega zavoda Triglavski narodni park in sprejeli program ter rekorden proračun parka v njegovi 30-letni zgodovini.

Gre za 3,8 milijona evrov težak proračun za delovanje javnega zavoda in uresničevanje programa, ki ga je včeraj potrdil svet narodnega parka pod vodstvom predsednika Darija Krajčiča: "Gre za prvi pravi proračun po novem zakonu o parku, ki seveda določa tudi nove naloge zavodu. Ocenjujem, da bomo s takim proračunom kos nalogam, ki jih resnično ni malo. Svet sicer še ni dokončno oblikovan, a glede na naše akte že lahko deluje in odloča. Vsem nam je jasno, da moramo celotno delovanje usmeriti v razvoj parka in ljudi, ki v njem živijo."

Prav proračun za leto 2012 prinaša zelo pomembno novost v obliki pol milijona evrov zagotovljenih sredstev za različne izboljšave pri razvoju parka, kjer bo uprava iskala najboljše učinke skupaj z občinami: "Gre lahko za več manjših in tudi večje projekte, za konkretno pomoč tudi pri povsem vsakdanjih problemih. Zelo smo zadovoljni, da zakon na tak način omogoča ljudem v parku, da dobijo konkretno pomoč pri konkretnem problemu," je dejal direktor Triglavskega narodnega parka Martin Šolar.

Sredstva naj bi v prihodnje naraščala, v proračun parka pa država prispeva 2,5 milijona evrov, ostalo pa ustvari park tudi z lastnimi dejavnostmi, na trgu. Cilj vseh je, da za koristne razvojne projekte pridobijo sredstva tudi iz drugih državnih in evropskih virov. Tudi Šolar je izrazil zadovoljstvo nad proračunom in s tem omogočenim delovanjem zavoda na vseh pomembnih področjih.

Če je torej Triglavski narodni park včeraj dobil rekordno visok proračunski delež, država na drugih področjih po sprejetju zakona ni bila posebej uspešna, in to je ocenil tudi državni zbor letos jeseni. Zatika se pri tistih projektih, kjer je potrebno sodelovanje več ministrstev in - na primer - projekt Vogla si posamezni resorji podajajo kot vroč krompir.

Zato zamujajo nujni postopki, ki so predvideni tudi z zakonom in bi omogočili razvojne projekte. Obenem pa seveda vsi pospešeno iščejo tudi vlagatelje za turistični razvoj na Voglu, ki pa mora biti najprej jasno določen s prostorskimi in drugimi dokumenti.

Edini narodni park smo pri nas ustanovili pred natančno tremi desetletji, po dolgoletnih usklajevanjih lani sprejeli nov zakon in zdaj tudi prvi proračun po tem krovnem aktu. Čuvanje naše naravne in zgodovinske ter kulturne dediščine ter obenem razvoj za občine znotraj parka pa ta proračun nakazuje bolj optimistično kot dosedanje financiranje.

Oznake: TNP
eXTReMe Tracker