Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Novosti

Drzna plezalca preplezala

Dnevnik: ... najnevarnejši in najlepši "slap" na svetu. ...
44-letni Will Gadd in 37-letni Tim Emmett sta dva tedna pazljivo načrtovala vzpon po zloglasnem kanadskem slapu Helmcken. Vzpon za mnoge velja za najtežjega na svetu.

Med plezanjem sta se morala boriti proti smrtonosnemu ledenemu pršu, ki bi ju zaradi nizkih temperatur, ki se spustijo tudi do 25 stopinj Celzija pod ničlo, do smrti zamrznil že v nekaj minutah. Če leden prš še ni dovolj, pa sta se vsak trenutek morala zavedati, da ju od smrtonosnega padca v dolino loči zgolj en spodrsljaj.

Po štirih urah brezhibnega plezanja je dvojec dosegel vrh vzpona in si prislužil naziv prvih plezalcev, ki sta uspešno preplezala slap do vrha. Gadd je povedal, da je za preboj čez ogromne ledene sveče moral na trenutke računati predvsem na golo moč. "Ob koncu vzpona nisem bil prepričan, če sva zmagala midva ali slap,“ je povedal.

Emmett pa je povedal, da se plezalci razhajajo okoli vprašanja najtežjega vzpona, a je prepričan, da bi se vsi strinjali, da je slap Helmcken z lahkoto najtežavnejši vzpon na svetu.

alp

07.12.2011
 

 

 

Kategorije:
Novosti PrV SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46078

Novosti