Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Venezuela 2011/12

PZS - Zdenka Mihelič: Odprava je 8. decembra zjutraj odletela z beneškega letališča, trajala pa bo do 15. januarja 2012

Člani: ob vodji Andreju Grmovšku so Tanja Grmovšek (oba APD Kozjak Maribor), najperspektivnejši alpinist za leto 2010 Matic Obid (AO Nova Gorica) in prejemnik nagrade posebne dosežke v alpinizmu za 2010 Luka Krajnc (AO Celje - Matica).

Vsi člani so bili letos zelo aktivni, splezali so precej zahtevnih smeri doma in v tujini, Luka Krajnc se je tako pravkar vrnil z dvomesečne odprave po ZDA (odprava El Capitan, kjer je čez Salathe splezal v enem dnevu) ...

Cilji: prvi je priti do izhodišča za plezanje (vasi Yunek) s čolni po reki okoli sto kilometrov.
"Kar se pa plezalnih ciljev tiče, pa imamo najprej namen ponoviti kakšno že obstoječo smer, potem pa načrtujemo, da splezamo kakšno novo smer v steni Acopan Tepuia. Območje je še vedno dokaj divje, čeprav gre v zadnjih letih tja skoraj vsako leto kakšna odprava, vendar jih večina leti do Yuneka, mi pa smo si izbrali prevoz na lasten (Eco-friendly) pogon. Vsekakor bo odprava zelo zanimiva, ne le zgolj plezalsko, ampak tudi z raziskovalnega oz. avanturističnega vidika," je dejal Luka.


Predel kamor se tokrat odpravljajo, se nahaja v Gran Sabani, v porečju reke Orinoko, kjer prevladujejo še dokaj pristni gozdovi džungle in visoke savane. Slika Wojteka prikazuje klasičen način gospodarjenja domačinov s to površino - požigalništvo je na tem področju glavni vzrok za izginjanje gozdov.

Dober mesec dni bodo preživeli v območju brez elektrike, brez interneta ... Iz Evrope letijo v glavno mesto Venezuele, Caracas. Od tam se bodo skušali čim prej z avtobusi in vso prtljago premakniti proti jugovzhodu države. Njihova pot se bo najprej ustavila v Ciudad Boliviar, je zapisala Tanja Grmovšek in nadaljevala: "Od tam se bomo po edini cesti podali z avtobusom vse do meje z Brazilijo, do majhnega mesteca Santa Elena de Uairen, ki se nahaja na območju Gran Sabana, več kot 1400 km vstran od Caracasa. Nekje po poti bomo morali opraviti še nakup hrane in vse manjkajoče opreme. Od tu si bomo morali vse urediti za odhod v divjino, kamor se lahko pride zgolj z mini letalom ali po reki Karuai. Mi smo si izbrali reko, tako da od doma zraven tovorimo še dva čolna." Do reke Karuai bodo najeli prevoz, ki jih bo po kolovozih uspel pripeljati na izhodišče. Ali se bodo morali pogajati z lokalnimi plemeni glede dovoljenj in vodičev, bodo še videli. "Nato nas čaka približno100 kilometrov veslanja, vmes nošnja opreme mimo velikih slapov. Računamo da pridemo v 5 do 7 dneh pod naše stene in v vasico Yunek."

Potem pa sledi pogajanje s poglavarjem za dovoljenje glede plezanja na Acopan Tepui, katerega vršni mizast plato sega do 2112 metrov. Premik vse opreme in hrane v bazni tabor nekje na robu džungle, ob zapovedani in dodeljeni pomoči lokalnih nosačev. "Po dostopu skozi džunglo do stene bo lahko končno sledilo plezanje! Upamo zgolj, da nam premikanje in orientacija v džungli ne bo povzročala groznih težav. Po našem zaključku plezanja nas ponovno čaka veslanje, da sploh pridemo do ene malo večje vasi ob reki. Iz te vasi si moramo potem najeti mini letalo, da nas povrne v civilizacijo, v mestece Santa Elena de Uairen, od koder sledi povratek z javnim prevozom do Caracasa. In nato še domov."

Vsak izmed ekipe ima svoja pričakovanja, svoje pretekle izkušnje ali neizkušnje, svoje želje in strahove. Pred odhodom so takole razmišljali:

Vodja odprave in do januarja 2012 še aktualni najuspešnejši slovenski alpinist Andrej Grmovšek je na vprašanje, kaj pričakuje od same odprave, zapisal:
"Zagotovo bo ta odprava spet povsem drugačna od vseh dosedanjih in prav zaradi tega bo toliko bolj zanimiva! Že sam dostop do sten s čolnom bo prava avantura, potem pa še plezarija ... Na koncu koncev bo po mojem tudi samo plezanje zelo dobro in zahtevno. Še posebej, ker stavimo na čim bolj "trad" vzpon. Verjamem, da se bomo z mladcema Luko in Maticem dobro poklopili in všeč mi je, da sta oba z navdušenjem zagrabila to avanturistično-plezalno idejo! Predvsem pa komaj čakam, da se vsak dan s Tančkom* stiskam v najinem šotorčku pod tropskim nebom!" (*žena Tanja Grmovšek)

Eden vodilnih alpinistov mlajše generacije Luka Krajnc:
"Glede odprave mi je všeč to, ker je zastavljena malo bolj avanturistično in nenavadno. Meni največjo neznanko predstavlja predvsem vodni del, torej veslanje, ker imam s tem tudi najmanj izkušenj. Me pa zelo zanima, kako bo izgledal celoten dostop do sten ter prebijanje po džungli, srečanje z lokalnimi živalmi (beri kačami in ostalo golaznijo) in prepričan sem, da je avantura zagotovljena."

Eden vodilnih alpinistov mlajše kategorije in aktualni najperspektivnejši slovenski alpinist Matic Obid:
"Odprave v Venezuelo se veselim ne le zaradi dobrih sten in plezanja, temveč tudi zaradi samega načina potovanja, ki bo zelo avanturističen. Ravno dostop po reki skozi džunglo in življenje v sami divjini bosta vse skupaj naredila še bolj zanimivo. Po plezalni plati se zavedam, da se na pot odpravljam s samimi vrhunskimi in izkušenimi plezalci, od katerih se bom lahko marsikaj naučil ter pridobil nove izkušnje. Poleg tega, da bi splezali čim več dobrih raztežajev, si želim tudi, da bi na sami poti čim bolj uživali in se vrnili domov polni novih vtisov."

In kaj meni članica Tanja Grmovšek:
"Veseli me, da bova lahko z Andrejem najino bogato znanje iz organiziranja in izpeljave odprave v bolj odročne predele sveta, ter bolj minimalističen način potovanja in plezanja, stika z domačini ter dojemanja sveta prenesla na mlajše generacije, tokrat na Luko in Matica. Vem, da bo tudi ta odprava sicer lepa in zelo zanimiva, a v danih trenutkih zelo naporno in včasih rahlo strašljivo doživetje. A tega napora sem v zadnjih več kot 12 letih vsakoletnih odprav že vajena in vem, kako trpežno in prilagodljivo je lahko moje telo. Ker se z Andrejem tokrat prvič podajava v džunglo, me neizmerno veseli spoznati posebnosti plezanja in bivanja v takšnem okolju."
In: "Nova dežela, novi ljudje, džungla, reke, mrčes, plazilci, bivanje z domačini, plezanje na "tepui", mizaste gore, neskončni kilometri sten, trda skala, poči, zaraščenost, resnost, nevihte, avantura in preizkus mej... vse to in še veliko več čaka na nas!"

Srečno vam želimo!

Zdenka Mihelič
Vir: Grmoclimb.net
in pogovor z Luko Krajncem

08.12.2011
 

 

 

 


Veliko porečje reke Orinoko, v območju Gran Sabana, na skrajnem jugovzhodu Venezuele se nahaja Acopan Tepui. Na celotnem območju se nahaja kar 150 "mizastih" gora 

Kategorije:
Novosti ALP VTG SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45951

Novosti